• Trond Ramsland fikk 21 års fengsel i tingretten. Det er ikke grunn til å se på det annerledes nå, sier statsadvokat Randi Gabrielsen.

Presis klokken 1500 i går trakk juryen seg tilbake for å avgjøre Trond Ramslands skjebne. Bare en god time senere hadde de et svar: Trond Ramsland er funnet skyldig i overlagt drap på sin eks-kone. I praksis vil det trolig si at han neste fredag får 21 års fengsel, lovens strengeste straff.

Stirret på juryen

Ramsland stirret rett mot juryen da avgjørelsen ble lest opp.

— Har tiltalte forstått kjennelsen? spurte dommeren.

Det ble en kort pause:

— Tiltalte bemerker at mot plantete bevis og forsvarere som ikke er ønsket, er det tydeligvis vanskelig å forsvare seg, svarte Ramsland med tydelig stemme.

— Men har du fortstått kjennelsen? gjentok dommeren. Til det fikk han ikke noe svar.

Utenpå var det umulig å se at Ramsland nå er endelig dømt for planlagt drap på eks-konen. Bare hypotetiske muligheter kan føre til at saken kommer opp på nytt.

Regulær henrettelse

For påtalemyndigheten ble det full uttelling. Statsadvokat Randi Gabrielsen brukte mye tid på å overbevise juryen om at de sto overfor en kaldblodig drapsmann, som hadde skutt sin eks-kone i en regulær henrettelse.

I tur og orden plukket hun Ramslands troverdighet fra hverandre, og belyste spillet hun mener han har bedrevet for å tåkelegge fakta.

— Fra Ramslands side er dette ren strategi. Han er utdannet kriger, og er fysisk og mentalt godt trent, med strategier for enhver problemstilling, også det å bli tatt av fienden, sa Gabrielsen.

— Han har en strategi for det hele. Det har vi også sett her i retten, la hun til, og viste til Ramslands omstendelige innlegg og innsigelser mot de meste som har kommet frem.

Bevis som felte ham

Så gikk Gabrielsen gjennom bevis for bevis. Og en hel rekke av indisier som peker i en retning; mot Trond Ramsland.

  • Blodsporet. Blodet som ble funnet på Ramslands bil stammer fra Ingse Rønnestad. De kan maks ha vært på bilen i en uke fastslår eksperter. Ramslands teori om neseblod ble avvist.
  • Parkeringsbilletten. Ramsland hadde en parkeringsbillett fra CityPark på seg da han ble pågrepet. Den var stemplet inn, men ikke ut. Plantet, mener Ramsland.
  • Vitner. Flere har sett en bil av Ramslands type kjøre både inn og ut. Ett vitne fikk øyekontakt.
  • Våpenet. Ramslands egne barn har fortalt at faren hadde en Colt hjemme. Tilsvarende våpen mener aktor var drapsvåpenet. Ramsland hadde også samme fabrikat ammunisjon hjemme som ble brukt til å drepe Ingse Rønnestad.
  • Pistoleske. En eske tilhørende en Colt 45 ble funnet tom hjemme hos Ramsland.
  • Konflikten. De utallige rettstvistene Ramsland anla mot sin eks-kone, som han tapte og som presset ham opp i et hjørne.

— Ramsland er naglet til drapet. Alt peker i én retning. Og det dreier seg ikke om noe hukommelsestap. Han gjorde det med vitende og vilje, avsluttet Gabrielsen.

Hun overbeviste tydeligvis retten. En god time på å avgjøre skyldspørsmålet i en drapssak, er svært kort tid.