— Vi skal skape et lite lokalt Venezia hvis vi får det som vi vil, sier ordfører Terje Søviknes (Frp).

Prosjektet «Os Sjøfront» innebærer blant bygging av boligblokker på mellom fire og syv etasjer med til sammen opp mot 250 leiligheter, kanaler, ny molo og anlegging av 200 båtplasser.

Prosjektet har vært veldig lite omstridt så langt.

— Men så er vi helt i begynnelsen av reguleringsprosessen. Dette er første gang vi presenterer planene fullt ut, sier Søviknes.

Han forventer imidlertid ikke at et så pass omfattende utbyggingsplaner skal forbli udebattert.

«Midt i blinken»

— Det er jo et veldig stort prosjekt. Det er klart at det blir nok litt diskusjon om dette. Vi har diskutert vesentlig mindre bygg enn dette på Os. Men diskusjon om utviklingen av tettstedet og kommunen er bare sunt, sier Søviknes.

I forbindelse med utbyggingsprosjektet, er det også planlagt et større kunst- og kultursenter.

— Med storsal, stor scene og eget kunstmuseum vil det vil bli et senter som blir en attraksjon som strekker seg langt ut over Os kommune, sier Søviknes.

I Bergens Tidendes uhøytidelige lokalpolitiske årskavalkade for 2006 fikk Os-ordøreren tittelen «årets turbo-appelsin» for lanseringen av slagordet «Os inspirerer» med tilhørende oransje fargeprakt, og for sin evne til å banke saker gjennom i rekordfart.

Søviknes tror også disse store prosjektene kan la seg realisere i stort tempo. Han mener det er realistisk å ha begge deler på plass innen 2009-2010.

— Os Sjøfront og kunstsenteret treffer midt i blinken på den tankegangen vi jobber med i profileringen av Os.

Stor vekstkommune

Søviknes mener at Os må forholde seg til at kommunen er og vil forbli en av landets fremste vekstkommuner. Med ny firefelts E39 ferdig om noen år, vil Os bli enda mer attraktiv. Men Os skal unngå å bli en bergensk forstad og soveby.

— Veksten er her og den vil tilta. Det må vi forberede oss på. Men skal vi holde på og utvikle vår egen identitet her på Os, må det drives aktiv tettstedsutvikling, argumenterer ordføreren.