Nå er den kommende mammaen 17 uker på vei. Å slutte var ingen vanskelig avgjørelse for henne.

— Det var ikke hardt i det hele tatt. Det verste var da jeg drømte at jeg røykte. Da bråvåknet jeg og var skikkelig nedfor. Ellers jeg har ikke hatt noen abstinenser, sier Erlandsen. Selv om magen ennå ikke er veldig synlig, har hun begynt å kle seg i mammaklær - som hun sier er både koselig og behagelig.

Savner det sosiale

Selv om hun ikke var noen storrøyker i sitt tidligere usvangre liv, savner hun det sosiale rundt røykepausene.

— Da jeg sluttet, tenkte jeg at jeg aldri ville ta frem igjen røyken. Men nå tror jeg kanskje at jeg kommer til å begynne å festrøyke seinere. Men aldri her hjemme, sier Erlandsen. Det gjorde hun heller ikke før, men derimot på fest og på lærerhøgskolen, der hun nå har ett år igjen.

Hun og samboer Jan-Ove Knutsen (25) har begynt å lese seg opp på graviditet, og funnet risikoene ved røyking under graviditet - blant annet dårligere immunforsvar og større fare for krybbedød.

Paradoks

— For meg var det helt naturlig å kutte røyken da jeg fikk vite at jeg var gravid. Å fortsette grenser nesten mot barnemishandling. Siden jeg verker røyker eller drikker, er det godt å tenke at jeg gjør mitt for at barnet skal få en god start, sier den vordende moren.

Nettjordmor Monica Moland hos nettstedet Babyverden synes røyking hos gravide er et paradoks.

— Norske kvinner er så opptatt av alt som er farlig. Men det aller, aller farligste er røyking. Det er altfor mange som har vansker med å kutte sigaretten, sier hun om de rundt 5.000 gravide på landsbasis som fortsatt røyker frem til fødselen.

MOR OG FAR OG BARN: Under mammakjolen ligger det 17-uker gamle barnet til Eva Kristin Erlandsen og Jan-Ove Knutsen. Ved neste ultralyd får paret vite om det blir jente eller gutt.
Lillebø, Jan M.