— Jeg tror vi kan gi mer ettervern pr. krone enn det kommunen selv kan få til. Og vi har mange års erfaring innen lavterskeltilbud til rusmisbrukere og andre, sier prosjektleder Trond Karlsen i Stiftelsen Kirkens Sosialtjeneste (SKS).

— Men det krever at kommunen samarbeider med oss fullt ut.

Han mener Bergen kommune nå ligger etter Trondheim og Tromsø i et stort nasjonalt pilotprosjekt for boligtrengende.

230 kroner døgnet

Bergen er blant syv storbykommuner som har fått øremerkede penger til Prosjekt Bostedsløse 2000-2004, og utvider i disse dager pilotarbeidet til alle åtte bydelene. Prislappen for driften er seks millioner kroner pr. år. To tredeler kommer fra staten.

Kirkens Sosialtjeneste skal sammen med Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon være nasjonale samarbeidspartnere i prosjektet, sammen med Husbanken. I Bergen driver SKS allerede Kalfarhuset og Kalfarkollektivet, som er for rusmisbrukere fra 18 til 30 år.

— Dersom vi skal være med i Prosjekt Bostedsløse, er vi avhengig av at kommunen bidrar med driftsmidler fra pengesekken de har fått. Vi kan kjøpe eiendommer. Vi har Husbanken i ryggen. Men dette går for tregt, mener Karlsen.

Han henviser til at både Trondheim og Tromsø kommuner formelt har vedtatt samarbeid med Kirkens Sosialtjeneste.

— I Trondheim driver vi nå et tilbud som koster 230 kroner døgnet pr. plass, og vi vil trekke inn våre frivillige medarbeidere. Men i Bergen slipper vi foreløpig ikke til i bydelene, sier Karlsen

Vil ikke ødelegge

Den frivillige organisasjonen ser for seg å tilby opptil tre bygg med 5-10 leiligheter i ulike bydeler.

— Jeg ønsker ikke å ødelegge muligheten for samarbeid. Men vi bør komme i gang. Kommunen burde være interessert, sier Karlsen, som om kort tid vil ta initiativ overfor noen bydeler.

Byråd for helse og bydeler, Helen Nordeide Fløisand, avviser at Bergen vender tommelen ned.

— Vi samarbeider gjerne med Kirkens Sosialtjeneste hvis vi finner ting å samarbeide om, sier hun.

Hun hevder bydelene har fått beskjed om at SKS er med i det landsomfattende prosjektet, og sier det ikke er nødvendig med ytterligere vedtak. At Bergen kommune er sent ute i Prosjekt Bostedsløse, mener hun har med boligmarkedet å gjøre.

— I Trondheim og Tromsø har de hatt stående ledige leiligheter. Vi er ikke i den situasjonen, sier byråden.