Hustomtene på Hordnes er store, og mange av dem med flott utsikt mot Fanafjorden. Men lang avstand til sentrum gjør at beboerne der til nå har sluppet å betale eiendomsskatt. Det ønsker byrådet å gjøre slutt på.

Det er ikke første gang kommunen ønsker dette. Sist skjedde det i 1985. Men etter at beboerne truet med rettssak, trakk kommunen forslaget.

Og pengene velforeningen samlet inn til rettssaken, står fortsatt på bok. Sammen med andre oppsparte midler har velforeningen 50.000 kroner å bruke på advokat i kampen mot eiendomsskatt. Og de samarbeider gjerne med andre velforeninger som blir berørt av forslaget.

— Pålegger kommunen oss dette, vil vi gå til rettssak, sier Øystein Godøy, leder i Hordnes Vel som har i overkant av 150 husstander som medlemmer.

— Det er jeg sikker på at alle går med på, tilføyer Ragnar Tveit.

Dyr kloakk

Beboerne har verken tilkoblet kommunalt vann eller kloakk. Godøy har boret etter vann, og har et kloakkrenseanlegg som koster ham cirka 7000 kroner i året, og 70.000-80.000 kroner i innkjøp.

— Det er unikt at det ikke er vann eller kloakk her ute. Det er ikke mange områder i Bergens-regionen som har det slik, sier Tveit.

Han forteller at flere har brønner som går tørre i tørkeperioder, slik at mange beboere må kjøre vann.

Husene ligger langs den fylkeskommunale Hordnesvegen, men mange har privat vei den siste biten inn til huset som de selv må bekoste brøytingen av om vinteren. Feier og renovasjon betaler de som alle andre huseiere.

— Vi kan ikke se at kommunen har foretatt noen investeringer her ute siden forrige gang de ville ha eiendomsskatt her, sier Nils Nødtvedt.

Det var han og Tveit som organiserte kampen mot eiendomsskatt på Hordnes på midten av 80-tallet.

- Har ikke tilrettelagt noe

— Eiendomsskatten brukes jo til skole, eldre og helse. Bør ikke dere som bor her være med å betale for det?

— Jeg er med på det, men da må vi få noe igjen for det, sier Nødtvedt.

— Begrunnelsen for eiendomsskatt er jo at samfunnet har brukt mange penger på stedet. Vi er villige til å betale for skole og helse, men det gjør vi over skatteseddelen, sier Tveit.

— Dere nyter jo godt av kulturtilbudet i sentrum ...?

— Men vi har bygget mil med skogsvei, som gjør området tilgjengelig for byfolk. Vi tar ikke betalt for det, sier Godøy.

— Det er Hordnes som sted vi snakker om. Kommunen har ikke tilrettelagt noe her ute. De protesterer bare på det vi forsøker å få til, mener Tveit.

<b>VIL IKKE BETALE:</b> - Det kom som et sjokk at forslaget om innføring av eiendomsskatt er på gang igjen, sier Ragnar Tveit (t.v.). Foran står Øystein Godøy, leder i Hordnes Vel, og til høyre tidligere leder Nils Nødtvedt.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN