Torsdag ble syv såkalte «pilotsaker» behandlet av universitetets sentrale klagenemnd.

Resultatet blir tidligst klart mandag.

— Utfallet av pilotsakene vil avklare hva som skjer med de andre, sier prodekan Asbjørn Strandbakken ved juridisk fakultet.

Mer enn 210 studenter er mistenkt for å ha jukset med obligatoriske innleveringsoppgaver.

De fleste frikjennes

I de fleste sakene mener nå fakultetet at studentene ikke bør straffes likevel. Klagenemnden bekrefter overfor bt.no at fakultetet har gitt følgende råd:

  • Fire av studentene slipper unna med en advarsel.
  • Én får annullert eksamen
  • Én blir utestengt i et halvt år.
  • Én må ta to obligatoriske kurs om igjen, men får ha eksamensresultatene stående.

Kan henlegge samtlige

Asbjørn Strandbakken ser ikke bort fra at klagenemnden kan komme til å henlegge samtlige saker.

— Det kan hende alle sakene ender uten noen form for reaksjon.

- Har ikke da fakultetet hengt ut studentene og skapt mye rabalder til ingen nytte?

— Det blir veldig unyansert å si. I mitt hode vil det alltid være galt å kopiere andre sine oppgaver. Men kan hende mener klagenemnden at det ikke finnes hjemmel for å straffe studentene. I så fall har vi en systemfeil. Og den er viktig å avdekke. Så er det kjedelig hvis klagenemnden mener vårt interne regelverk ikke har vært klart nok, og da må vi gjøre noe med dét.

Ble blind, så tatt for juks

Sissel Brattfjord (24) er studenten som fakultetet mener må ta to av kursene om igjen. Hun har en noe spesiell historie:

Høsten 2006 fikk Brattfjord en kronisk betennelse på øynene, som i perioder gjorde henne helt blind. Ifølge henne selv, fikk hun ikke noen hjelp fra fakultetet til å gjennomføre studiene, slik hun hadde krav på.

Da synet var som dårligst, måtte hun dermed ha hjelp av medstudenter til å skrive oppgaver. I midten av april kom beskjeden: Det juridiske fakultet mente hun hadde plagiert sine medstudenters oppgaver. Hun hadde jukset.

— Jeg ble ganske sjokkert. Det var jo ikke sånn at de hadde løftet en finger for å hjelpe meg.

Hun forteller at da hun tok kontakt med en studieveileder, fikk hun beskjed om å «hangle seg gjennom» de obligatoriske kursene, og å sykmelde seg på eksamen, slik at hun kunne ta opp eksamen når hun var blitt frisk.

I dag sier studieveilederen til bt.no at han ikke husker å ha hatt kontakt med Brattfjord. Fakultetet har i ettertid sagt til Brattfjord at mangelen på hjelp må ha skyldtes en misforståelse.

Selv mener hun saken hennes illustrerer hvor dårlig fakultetet er til å følge opp studentene sine.

- Et juridisk makkverk

Brattfjords advokat Halfdan Mellbye representerer rundt 130 av de mistenkte studentene. Han mener klagenemnden ikke har noe annet valg enn å henlegge sakene.

— Juridisk fakultet har stelt i stand masse bråk om ingenting. Saksbehandlingen er et juridisk makkverk. Det er moralsk helt forkastelig å skyve ansvaret over på studentene, når fakultetet verken har klare regler for hva som er ulovlig samarbeid, og heller ikke har informert studentene godt nok om disse, mener han

Asbjørn Strandbakken mener fakultetet ikke kunne gjort noe annerledes, selv om det nå skulle vise seg at alle studentene blir frikjent.

— Det ville vært katastrofalt om vi ikke hadde gjort noe da vi oppdaget så store likheter i de innleverte oppgavene, fastslår han.

Har fakultetet håndtert juksesaken på en god måte? Bruk kommentarfeltet.

HÅVARD PRESTEGÅRDEN