Navn: Tirill Benedicte Sæverud

Alder: 37 år

Yrke: Kunstner

Bosted: Fana

Hvor vokste du opp? — Jeg vokste opp i Bærum, i et møblert hjem.

Når flyttet du til Bergen og hvorfor? - Nå er det tre og et halvt år siden jeg kom til byen. Jeg reiste over fjellet i en pitteliten bil med altfor mange ting. Det var kjærligheten til en fanastril som fikk meg hit.

Hvordan trives du i Bergen? - Fantastisk godt!

Hva er spesielt ved Bergen? - Lettsinnet, humoren og patriotismen, folkeferdet i det hele tatt. Bergenserne er lette å forholde seg til, og de gir klare svar rett fra levra.

Hvor går søndagsturen? - Den fjelltoppen øynene faller på søndags morgen. Foreløpig har jeg ikke gått alle de syv fjell, selv om vi til stadighet prøver nye topper.

Favoritt utested? - På BarCelona jobber det trivelige folk, maten er deilig og stemningen avslappet. Der kan du gå uansett hvordan du føler deg.

Hvor handler du klær? - Faktisk så handler jeg helst på reise. Som oftest i København. Jeg synest det er lettere å få tak i fargerike og spesielle klær i utlandet, men det er ikke sikkert det er sånn. Kanskje er det stemningen som gjør det mer spennende å handle i utlandet?

De beste skillingsbollene? - Det er selvfølgelig svigermors. De er utrolig saftige, og akkurat passe store til at det går an å spise mange av dem.

Ditt beste skoleminne? - Jeg var nok en liten skøyer på skolen. En gang i tredje eller fjerde klasse fikk jeg hele klassen til å tro at vi skulle tilbringe dagen i Frognerbadet. Vi hadde en kjempefin dag i badet, men jeg fikk svi etterpå. 100 ganger måtte jeg skrive at jeg aldri skulle gjøre noe slikt igjen.

Din bergenske favorittrett? - I voksen alder er lutefisk blitt noe av det beste jeg vet. Vi hadde det på julaften da jeg var liten, og da satt jeg mest og stirret på den dissende klumpen.

Hvor er du medlem? - Filmklubben i Bergen, Fana kyrkjekor og korensemblet Stemmene fra Stend.

Hva samler du på? - Jeg samler på gode minner, venner og frimerker. Frimerkene lager jeg bilder av. Dessuten samler jeg på gamle magasin som «Alt for damerne». De bruker jeg til collager og til å kle gamle kommoder.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - «Ka honen» eller «den var brun». Det er også fint når bergenserne sier «de´jøschenåkke» (det gjør ikke noe).

Hva er du mest stolt over? - I Bergen er vi flinke til å ta vare på kulturen. Ellers er jeg stolt over temperamentet og naturen her i byen.

Hva ville du vist en turist? - Det hadde vært å ta Perle eller Bruse opp til Ulriken, og så hadde vi gått ned igjen sammen med solen. Å følge solens gang fra Ulriken er så utrolig vakkert.

Hva er du minst stolt over? - Inngangsportalen til byen når man kommer sørfra. Det er et sammensurium av inntrykk, blant dem bussterminalen.

Hva mangler i Bergen? - I Oslo ble jeg bortskjemt med alle innvandrerbutikkene på Grønland og på Grünerløkka. Jeg savner flere orientalske butikker med godt utvalg - både mat og tekstiler - i Bergen.

Hva savner du når du er på reise? - Luften, som er veldig god her. Dessuten savner jeg vennene mine og fjellene. Jeg er i det hele tatt fryktelig glad i Bergen.

Det mest romantiske stedet? - Fanafjellet sammen med kjæresten min. Der kan vi skue utover Fanafjorden, og det er like fint uansett årstid.

Ditt første kyss? - Det var i et friminutt i førsteklasse, tror jeg. Jeg var visstnok veldig søt som liten, og dette friminuttet ble jeg beæret med kyss fra tre gutter. Ellers løp jeg stort sett fra guttene, og jeg klarte å ta dem i håndbak frem til sjette klasse.

Favorittbergenser? - Kjæresten min! Han er en vidunderlig potet, som kan brukes til så mangt. Han gleder både meg og andre. På annenplass kommer min far, Tormod Sæverud, som er bergenser i hjerteroten selv om han har bodd lenge på Østlandet. Fordi han har beholdt sin barnlighet får jeg mye humor og glede fra ham.

Hva synes du om buekorps? - Buekorpsene har et historisk sus, som det er viktig å ta vare på. De er et flott skue der de kommer marsjerende, men det er ikke alltid like behagelig å høre på.

Når var du på Stadion sist? - Har aldri vært på Stadion, så det er nok på tide.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken, som ruver så stolt. Det markerer seg liksom mer enn de andre fjellene, og virker veldig selvstendig. Dessuten er Ulriken et flott utgangspunkt for turer.

En god dag i Bergen? - Da starter jeg gjerne med noen tapasretter på BarCelona før jeg ser en sær film i filmklubben på Verftet. Dagen avsluttes med et glass vin eller en kaffelatte på Café Opera.

Ordfører for en dag? - Jeg hadde tatt kontakt med UNESCO og sørget for at hele Bergen ble fredet, med unntak av inngangsportalen da. Dermed hadde vi sluppet høyblokker og inflasjon av moderne bygg.

Bergen om 50 år? - Bergen har fått flere flotte uterom som Festplassen, og de brukes flittig. Bryggen har fått nye pilarer som tåler flo og fjære. Ellers tror jeg Bergen 50 år frem i tid kommer til å være ganske lik dagens Bergen.

MARIE HAUGE