8. oktober går kontrakten om leie av lokaler i Kløverhuset ut. Eierne, Hove og Pedersen, skal ha vært på utkikk etter nye leietakere en stund fordi Børsen ikke passer inn i forretningskonseptet i Kløverhuset.

Bergen SVs bystyregruppe mener kafeen har så dype historiske røtter at den er en del av Bergens egenart, og at den bør fredes. (Les brevet nederst)

— Vi har overlevd 1. verdenskrig, de harde 30-årene, 2. verdenskrig og røykeloven. Vi gir oss ikke så lett, selv om vi støter på to huseiere som ikke har noe til overs for oss, sa daglig leder av Børsen, Emil Gjessing til Bergens Tidende da det ble kjent at de kanskje settes på gaten i oktober.

Mange av bt.nos lesere har sterke meninger om hvilket særpreg Børs Cafe egentlig setter på byen. Livsviktig, mener noen. Forslumming, urin og svettelukt mener andre. Her er et lite utvalg:

"Lørdags formiddag stod jeg utenfor Rema 1000 ved Børs cafe. Utenfor Børsen stod det et par i 40. 50 årene og råklinte! Dette er forsovet greit, helt til mannen begynner å grafse henne i skrittet!!!!!! De var tydelig ikke bare beruset av hverandre, men også på det de hadde fått servert inne på Børs Cafe!!!! Legg ned hele driten og start en vanlig restaurant for mindre berusete og grafsete mennesker!!!!! "

" kan ikkje tenke meg en bytur uten at torget og børsen blir avlagt et besøk.

hilsen nordfjording"

" Bergens sjel sitter jo inni i disse veggene. Husker når jeg var med "han gammel onkel" dit som guttunge å fikk brus. Senere satt jeg selv "innerst i hjørnet", om det var for å ha en stille stund,eller for å "reparere" skadene fra dagen før kan jo være det samme. Nå er jeg fraflyttet, men må innom Børs hver gang jeg er i byen. Fanken heller - Til og med ungene mine kan sangen om Børs Cafe!!! Disse tankene/planene må stoppes!! Bergen må ikke miste mere av sin sjel!"

" Jeg har besøkt Børs kafe mange ganger i mine 60 år som Bergenser. Min mening er at før røykeloven ble inført, fungerte Børsen aldeles utmerket der den ligger. I går søndag kl. 1830 passerte jeg Børsen, da sto det ca. 10 personer (noen synlig pussa) utenfor å røykte. Jeg forstår utmerket godt de som vil fjerne Børsen slik som det er i dag. Det går ikke at berusede personer står i en klynge utenfor kafeen til sjenanse for handlende / forbipasserende. Børsen bør flyttes til et mer egnet sted. Beklager, men slik er det bare."

Les flere innlegg og si din mening!

Her er brevet:

Bør Børs Cafe fredes?

Bergen SVs bystyregruppe vil med dette henvende oss til Byantikvaren i Bergen kommune og be om en vurdering fra Byantikvarens side om Børs Cafe bør fredes. Kafeen har holdt til i Strandkaien 12 siden 1924 og er med det Bergens eldste spise og drikkested.

Børs Cafe er uløselig knyttet til fisketorget og fra den tid det ble solgt fisk direkte fra båtene i Vågsbunnen. Børs cafe er Bergens mest berømte serveringssted, og er og har vært stedet hvor stril og bergenser har møttest.

I Byantikvarens virksomhetsidé står det at ; Byantikvaren skal, som Bergen kommunes fa-ginstans i antikvariske spørsmål, bidra til at Bergens historiske kulturlandskap og egenart ivaretas, og at byen opprettholder sin status som europeisk historisk bykjerne.

Etter vår mening vil en freding av Børs Cafe nettopp ta vare på Bergens egenart.

Vi ser frem til en positiv vurdering fra Byantikvarens side.

Med vennlig hilsen

Bergen SVs bystyregruppe

Kjartan Haugsnes, sekretær /s/

KAN BLI FREDET: SV ønsker å frede den gamle kafeen i Strandkaien 12.
Rune Berentsen