• En dråpe for mye er nok til å bli syk, sier allergiker Eli Vatle Sundsbak, som blir dårlig av godlukt.

Røyken er borte fra utelivet. Det neste kan bli parfymen. Mange blir syke av godlukten, og parfymen bør bort fra det offentlige rom. Det mener både Astma— og Allergiforbundet og Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke.

Skyr folkemasser

Eli Vatle Sundsbak skyr store selskaper, handlesentre, taxfreeforretninger, og andre steder hvor hun vet hun kan treffe masse folk.

— Kommer jeg for nær en som har dynket seg med fransk parfyme, kan et migreneanfall være på vei, sier den 71 år gamle pensjonisten.

Eli Vatle Sundsbak lider av parfymeallergi. Gjennom årene er det blitt en del selskaper hun har måttet forlate i hui og hast på grunn av parfymeduft.

Snu i døren

Da Vatle Sundsbak var yrkesaktiv, kunne det skje at hun måtte snu i døren på jobben fordi hun tilfeldigvis hadde sittet i nærheten av en parfymebruker på bussen.

— Flimring for øynene er første faresignal. Får jeg ikke frisk luft, slår hodepinen inn. Da er det ingen annen utvei enn å gå hjem å legge seg, sier hun.

Hjemme best

Vatle Sundsbak er derfor ikke så ofte å se på kafeer og restauranter. Hun trives best hjemme.

— Venner og familie er klar over hvor overfølsom jeg er. Det vet at de skal være forsiktige med parfymeflasker og parfymerte kremer før de kommer på besøk, sier hun.

— Jeg tror svært mange ikke vet hvor plagsomme parfyme- og parfymeprodukter kan være for oss allergikere, sier hun.

Den frittalende allergikeren mener mange er direkte tankeløse i sin omgang med parfymeflasker og flakonger. Derfor maner hun nå alle parfymeelskere, både kvinner og menn, til å være forsiktige.

Les også:

Forbud

— Tenk dere om. En dråpe for mye er nok til at noen i nærheten kan bli syke, sier hun.

Vatle Sundsbak mener at bruk av parfyme i offentlig rom burde være forbudt.

— Når det gikk an å forby røyk, må det også være mulig med parfyme, sier Vatle Sundsbak.

Og hun er slett ikke alene om å ha dårlige erfaringer med god lukt.

Folkesykdom

— Parfymeallergi og overfølsomhet mot godlukter er en folkesykdom som plager stadig flere, sier Tonje Waaktaar Gamst, kommunikasjonssjef i Astma- og allergiforbundet.

Hun forteller at på forbundets Facebook-sider er reaksjoner på parfyme og duft en gjenganger. Også svært mange andre publikumshenvendelser gjelder reaksjoner og overfølsomhet mot duft.

Kampanje

Derfor vil Astma- og allergiforbundet sette i gang en kampanje for å begrense parfymebruken. I første omgang er målet å få sykehus og helseinstitusjoner parfymefrie.

— Men vi innser at på kort sikt vil et forslag om parfymeforbud i offentlige rom være vel drastisk. Derfor må vi starte med å endre holdningene og gjøre alle oppmerksom på hvor sjenerende parfyme kan være for omgivelsene, sier kommunikasjonssjefen.

Ingen vet nøyaktig hvor mange nordmenn som er alvorlig plaget parfymeallergi og overfølsomhet for kjemiske dufter.

Forskning fra utlandet, blant annet Danmark, bekrefter at parfymeallergien brer om seg. I en større undersøkelse svarte fire av ti dansker at de var plaget av overfølsomhet av duft. 15 prosent av de som svarte hadde ubehag eller symptomer i forbindelse med andres parfymebruk.

Parfymefrie møter

Også Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke er skeptiske.

— Parfyme er uønsket på møter hos oss, sier fagsjef Inger Elling.

— Vi ser hvor plagsomt det kan være for mange, særlig tunge lungesyke. Man trenger ikke ha en spesifikk diagnostisert parfymeallergi for å bli negativt påvirket av stoffene i parfyme. Det kan også gjelde mange andre grupper, sier hun.

Trenger vi regler for parfymebruk? Si din mening.