Fiskekummene har stått på Fisketorget siden 1997, men nå vil ingen ha dem der lenger. I et brev til kommunen skriver driftsselskapet Totalreform AS at verken de, fiskehandlerne eller kommunen ønsker å ta kostnaden med å drifte dem.

— Vi vil fjerne dem av matsikkerhetsmessige årsaker og fordi det er svært kostbart å holde dem i drift. Det kreves også enorme ressurser for å holde vannet rent, sier prosjektsjef i Totalreform Jørn-Åge Stikholmen.

Koster 400.000 kroner i året

Stikholmen skriver i brevet at den årlige kostnaden for å drifte kummene ligger på rundt 400.000 kroner. Den høye kostnaden skyldes i all hovedsak at vanninntaket ligger på kun fem til seks meters dyp, noe som gjør at det gror og tettes hyppig. Dette fører til at det er nødvendig å rense disse kummene minimum tre ganger pr. år.

— Hvis UV-filteret går tett og det er fullt mulig, vil vann rett fra vågen komme inn til maten og derfor bør de fjernes, sier han.

Nå ber Totalreform og torghandlerne om at kummene flyttes til et mer egnet sted på fisketorget enn dagens plassering, eventuelt fjernes permanent.

— Levende sjømat er et viktig innslag på Fisketorget og hver av fiskehandlerne vurderer å gå til private innkjøp av lukkede, transparente og flyttbare fiskekummer, for å ivareta dette innslaget.

Driftsselskapet ser for seg at fiskehandlerne går til innkjøp av samme type akvarium som Fjellskål har gjort.

— Dette koster rundt 250.000 kroner og er mye lettere å holde rent.

- Vil fjerne dem

Næringsbyråd vil Gunnar Bakke sier at de vil fjerne alle de fire kummene som står på torgflaten i dag. Men han er ikke bekymret for eventuelt reaksjoner som måtte komme.

— Jeg husker selv at jeg som barn var veldig opptatt av fiskekummene da jeg kom til Bergen, men fiksekummene holder ikke lenger dagens krav og er svært dyre i drift, sier Gunnar Bakke.

— De eksisterende fiskekummene forsvinner nå, og det synes vi er greit.

Bakke kan ikke svare på om det kommer nye fiskekummer på Torget.

— Nå får vi se hvordan det fremtidige Torget blir og om vi vil ha fiskekummer i en eller annen form. Dette tar vi når planen for opprusting av resten av Torget er klar.

Enn så lenge viser han til det ene akvariet som er inne i Mathallen.

— Der kan alle som har lyst få se levende fisk svømme rundt.

VANN: En av hovedgrunnen til at driftsselskapet vil fjerne fiskekummene er matsikkerhet. - Vi vil ikke risikere at vann fra Vågen kommer inne i kummene, sier prosjektsjef i Totalreform Jørn-Åge Stikholmen.
Marianne Nilsen