Over den vinrøde sofaen i stuen hjemme på Husnes henger portrettet av hans fire barn. Lengst til høyre — bildet av Kjell Rune - sønnen som bare ble 20 år.

Så langt har foreldrene Kjell og Inger Johanne Opsanger brukt over 500.000 kroner på privatetterforskere, advokat og reiser for å finne svar på hva som skjedde natt til 27. februar 2005.

De siste som så sønnen i live var trolig to dørvakter som kastet 20-åringen ut fra utestedet Hans Høyhet på Hammerfest hotell. Et døgn etter ble Kjell Rune funnet omkommet i havnebassenget.

Jeg kommer til å arbeide hele livet mitt for å få sannheten på bordet. Båten er solgt, men vi har enda et hus til vi kan selge Kjell Opsanger

- Fryktet jeg skulle få juling

— Denne saken har enkelt og greit ødelagt livet mitt. Myndighetene har ikke tatt den på alvor, sier faren.

Salongbordet er fylt av dokumenter, bilder, brev og etterforskningsrapporter. BT får lese kollegaers vitnesbyrd om en samvittighetsfull og godt likt ungdom. Kjell Rune hadde nylig fått fagbrev som maskinfører og arbeidet på landanleggene for Snøhvitutbyggingen på Melkøya.

Den aktuelle lørdagskvelden dro han og kolleger til utestedet Hans Høyhet i Hammerfest. I politiavhør har åtte gjester beskrevet hvordan Kjell Rune fikk kjøpe alkohol og til slutt ble så overstadig beruset at han sovnet i en sofa. Da dørvaktene kom, prøvde flere å gripe inn.

— Jeg spurte om ikke vi kunne passe på ham. Jeg fikk beskjed om å dra meg vekk. Jeg fryktet jeg skulle få juling og trakk meg unna, forteller kollega Amund Brakstad.

Ved utestedets hovedinngang sto han og ventet på Kjell Rune. Han kom aldri.

- Mangelfull etterforskning

Dørvaktene tok nemlig 20-åringen ut bakveien via en dør som vender ut mot kaiområdet. De forklarte i politiavhør at 20-åringen etter hvert kviknet til, pratet og gikk selv. Vaktene mente han var i stand til å ta vare på seg selv.

Obduksjonsrapporten viste at Kjell Rune hadde høy promille, men ingen tydelige tegn til vold. Den sannsynlige dødsårsaken var drukning, ifølge rapporten.

Saken mot vaktene ble henlagt som «intet straffbart forhold bevist».

Kjell Opsanger mener politiet ikke har etterforsket saken grundig nok. Han peker blant annet på at flere ansatte på utestedet ikke ble avhørt.

Mannskapet på en båt som lå til kai ble heller ikke avhørt. Dette skipet var oppført i den offisielle havneloggen, men fantes ikke i politiets oversikt, ifølge Opsanger.

- Vil ha sannheten på bordet

Familien Opsanger mener politiet henla saken på sviktende grunnlag.

De klaget derfor til Spesialenheten for politisaker, men i juni kom vedtaket om at de ikke fant grunn til å kritisere politiets og påtalemyndighetens handlemåte. Saken er nå klaget inn for Riksadvokaten.

Les også: Politiet: - Det er ikke flere steiner å snu

— Jeg føler myndighetene skyver saken under teppet. Når kolleger blir nektet å ta hånd om gutten, må dørvaktene og hotellet stå til ansvar for det som skjedde, sier faren.

Hans advokat, Jon Eilif Orrem, mener utestedet brøt skjenkebestemmelsene og at dørvaktene på stedet hadde pliktet å ta bedre vare på 20-åringen.

— Hvor lenge vil du kjempe?

— Jeg kommer til å arbeide hele livet mitt for å få sannheten på bordet. Båten er solgt, men vi har enda et hus til vi kan selge, sier Opsanger.