Om ledelsen ved Akvariet i Bergen får viljen sin, kan du i fremtiden se mennesker i dykkerdrakt boltre seg sammen med tannsterke krabater som hai og murener på ukentlig basis.

— Ikke farlig

  • For publikum vil det nok være spennende å se dykkere håndmate murenene, og på sikt også haiene, sier direktør Kees Ekeli til bt.no.

- Er det farlig å dykke med haier?

— Nei, den biter ikke. Bare helt teoretisk vil den skade deg. Det er langt mer sannsynlig at haien blir redd når det kommer en dykker ned i vannet.

Test deg selv: Kjenner du fiskeartene?

I tillegg til attraksjonsverdien, ser Ekeli også for seg to andre aspekter: Dykkeren vil kunne fjerne alger som de ansatte ikke klarer å fjerne med utstyret de har tilgjengelig i dag. Og dykkeren kan rydde opp på bunnen etter at haiene har revet ned interiør.

Tropisk korallrev

Det 4,7 meter brede og 8,6 meter lange saltvannsakvariet som åpnet i april i år er innredet som et tropisk korallrev. Tanken har en gjennomgående tunnel som publikum kan gå gjennom, og dermed være svært tett på fiskene.

I vannet svømmer publikumsmagnetene Glefs, Tyggen, Tannja og Bitten. Alle fire er av arten svarttippet revhai. Nylig fikk også murener sitt nye hjem her. På langs over saltvannsakvariet går en stålbro som skal gjøre det enklere å rengjøre tanken og gi fiskene mat.

Akvariet har søkt Arbeidstilsynet om dispensasjon fra forskriftene om yrkesdykking. Tilsynet må gi klarsignal for at Akvariets dykker skal kunne boltre seg i det 197 centimeter dype bassenget.

— Vi håper at det vil holde med den vanlige dykkerlappen, sier Ekeli.

Ledelsen ved Akvariet skal møte representanter for Arbeidstilsynet fredag 5. november for å diskutere saken.

NY BEBOER: Nylig fikk også murener sitt nye hjem i det tropiske akvariumet.