Vi gikk til helgens regionale frimerkeutstilling på Katten med det gamle sjekketrikset «Vil du være med meg hjem og se på frimerkesamlingen min?» klingende i bakhodet. Vi ble derfor slett ikke overrasket over at gymsalen var full av — ja, nettopp - menn.

— Jeg vet ikke hvorfor. Dette er jo en hobby som passer for alle. Sjekketrikset har nok oppstått fordi det nesten utelukkende er menn som samler på frimerker, ja, smiler utstillingsleder Erling Aune.

Tett på

Den vesle gymnastikksalen er fylt til randen med flotte frimerkesamlinger. Sirlig monterte i rammegrupper. 37 samlinger fordelt på ni forskjellige klasser.

Mannfolk i alle aldre rusler rundt med utstillingskatalogen i hånden. Av og til stopper de opp. Går tett innpå de små samlerobjektene. Blar litt i katalogen. Teller tagger. Studerer poststempler og fargesjatteringer. Diskuterer litt med sidemannen. Går to skritt tilbake for å få oversikten. Så tilbake til myseposisjon. Detaljorientering til tusen.

Langs ene veggen har frimerkehandlerne Frimerkehuset i Bergen og Stein Kristiansen fra Oslo slått seg til. Foran dem bugner det av fulle plastkasser.

— Jeg har kjøpt en bunke brev poststemplet i Åsane. Jeg samler nemlig på Åsane-stempler, forteller en fornøyd Karsten Berentsen.

— Og jeg har fått tak i flere poststempler fra Nordhordland, sier en like lykkelig Svein Sellevold. Nå sitter de og småprater. Utveksler frimerkeerfaringer.

Bergensiana

Utenfor konkurranse - ja, for dette er ikke bare en utstilling, men også en konkurranse med jurybedømmelse og utdeling av premier - stiller Jan Bødtker ut sin samling av Bergen Bypost.

— Jeg begynte å samle for over tretti år siden. Bergen Bypost eksisterte fra 1866 til 1872 og ble opprettet for ombæring kun i Bergen byområde, forklarer han.

Bødtker innrømmer at det å samle frimerker etter hvert er blitt en besettelse.

— Det er jo en del av lokalhistorien vår, dette her. Men jeg må innrømme at det har gått med mange netter med surfing på internett og gjennomlesning av metervis med dokumentasjon for å komme dit jeg er i dag. Og jo eldre jeg blir, jo mer hektet blir jeg, innrømmer han og ser stolt på samlingen sin.

Slett ingen tørrpinner

Vi vandrer gjennom samlinger med sommerfugler, kongelige personer, passasjerskip, tog, amerikanske presidenter, kanoner, hekkefugler og land - for å nevne noe.

Personlig må vi innrømme at vi til dags dato har stemplet frimerkesamlere som kjedelige tørrpinner. Men det er spennende å gå sånn å kikke. Innimellom frimerkene har samlerne hengt opp årstall, historikk, gamle avisutklipp og annet for å levendegjøre samlingene sine.

Det er faktisk veldig lærerikt. Mye skjult historie ligger bak hver enkelt samling. Lokalhistorie, krigshistorie, sosialhistorie osv.

Mange av samlerne reiser jorden rundt på jakt etter de små og verdifulle papirklenodiene. Og får med seg opplevelser som vi bare kan drømme om.

Vi skjønner at vi må svelge tørrpinnteorien vår ...

OMGITT AV FRIMERKER: Juryformann Egil H. Thomassen er kommet helt fra Lillehammer for å bedømme frimerkesamlingene på utstillingen. Utstillerne kommer fra Rogaland, Hordaland, Bergen, Sogn og Fjordane og Buskerud. <p/>
SAMLERIVER: Karsten Berentsen, Svein Sellevold og Olav Idsø blar og blar i frimerke- og postkorthandlernes salgskassetter. Kanskje de finner en godbit eller to?<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG