• Hvis ikke barnetoget skal være for barn, hvem skal det da være for? spør FAU-leder for barnehagene i Florø, Ann-Kristin Førde.

I et notat fra 17.mai-komiteen i Florø står det i år at det er ønskelig "å prøve ut en ordning hvor barnehagene ikke deltar i barnetoget".

Det var Firdaposten som først omtalte saken i dagens avis.

Komiteen argumenterer for dette ved å skrive at barnehagebarna og deres foreldre vanligvis løper heseblesende gjennom gatene, og at mange gir opp underveis. De har prøvd tiltak for å senke farten, men uten hell.

Komiteen har videoanalysert toget, og de opplever at det er en problemstilling at toget ofte går i oppløsning. De mener toget er for stort, og at det derfor kan være lurt å prøve et år uten de minste.

Dette provoserer både barnehagene og foreldre i Florø.

— Det går ikke an å komme med et slik forslag litt over en måned før 17.mai. Her jobber barnehagene frem mot 17.mai, de har snakket om demokrati og har en stor bevissthet rundt denne dagen, spesielt i år. Man kan ikke ta denne dagen fra noen av de barna dette betyr mest for, sier FAU-leder Førde til BT.

- En viktig tradisjon

Barnehagene i kommunen har både egne bannere, og har deltatt i toget helt siden 90-tallet.

Førde sier at det vanligvis er svært god oppslutning.

— Dette er noe alle har et forhold til. Det er frivillig om man går, men det er få som ikke deltar. Dette fordi det er en viktig tradisjon. Vi må også tenke på hvordan vi viser frem Florø. Vi kan ikke ekskludere de yngste barna, og bare la de eldste barna gå, sier hun.

Roald Leivestad, leder for 17.mai-komiteen i Florø, forteller at de la frem forslaget på bakgrunn av tilbakemeldinger fra foreldre og andre.

— Det er en utfordring å gå i dette toget for små barneføtter. Det er også et problem at det blir veldig stille bak hos barnehagene, da vi bare har tre korps som skal fordeles på 2400 mennesker. Derfor ønsket vi å diskutere dette, og snakke med de ulike gruppene som deltar i toget, sier han til BT.

Han bekrefter at beskjedene fra barnehagene har vært helt krystallklare.

- Positivt engasjement

— De ønsker at barna skal få gå, og har fortalt oss at de har jobbet ekstra mye frem mot denne dagen i år, på grunn av grunnslovsjubileet, sier han.

Det voldsomme engasjementet saken har fått i Florø, ser han på som positivt.

— Det er veldig kjekt at folk har så nært forhold til vår feiring, og viser et så stort engasjement for toget vårt. Vi har ingen ønske om å lage denne dagen til en dårlig dag for noen som helst. Når det er så tydelig hva byen ønsker, er det ingen tvil om hvilken avgjørelse vi faller på. Det blir nok mange barn i toget i år, sier han.

FAU-leder Førde satser også alt på at komiteen bestemmer seg for at de yngste barna får være med. Dette vil bli avgjort på et møte rett over påske.

— Jeg håper og tror at de ombestemmer seg. Dersom barna får nei, kommer vi til å stille uansett, sier hun.