Det nye nettstedet er et direkte resultat av inntrykkene som leder Nils Årekol og nestleder Helga Johannessen tok med seg hjem fra verdenskonferansen mot atom— og hydrogenbomber i Hiroshima i fjor. I dag er det nøyaktig 61 år siden de to atombombene falt over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki - en tragedie som tok 200.000 liv. 70.000 av dem døde momentant under angrepet.

Den pensjonerte læreren Nils Årekol fra Kvam husker godt morgenen atombomben ble sluppet over Hiroshima 6. august 1945.

— Det gjorde et voldsomt inntrykk som 18-åring å høre på radio at 70.000 uskyldige mennesker døde der og da. Samme dag tok jeg et aktivt standpunkt mot atomvåpen, forteller han.

— Første møte med Hiroshima ga et inntrykk av å ha havnet i et helvete. Men så kom fredsaktivistene og skapte en helt ny stemning. Menneskene i Hiroshima er ikke opptatt av hevn, men av et sterkt ønske om fred, og at det ikke må skje igjen. Å få komme til Hiroshima var som å være på en gigantisk fredshappening i 1960- og 70 årene, legger de to til.

Årekol og Johannessen sier at fylkeslaget stadig får henvendelser fra ungdom som ønsker opplysninger og kunnskap om atomvåpen og nedrustning, blant annet i forbindelse med særoppgaver og prosjekter i skolen.

— Ungdom er på nett. Vi tror det nye nettstedet www.ntahordaland.no blir brukt. Et slikt nettsted kan også bli et viktig tilbud til skolene, legger de til.

Skodvin, Helge