Ingeborg er hellig overbevist. Ingen proteincocktail skal forlenge livet hennes. Det er andre krefter som rår over liv og død.

— Jeg vil leve så lenge skjebnen vil. Det er nok, sier hundreåringen fra Ullensvang.

Hun tror heller ikke andre vil benytte seg av muligheten til å leve hundrevis av år, hvis den skulle by seg.

— Jeg tror ikke det. Ingen vil leve så lenge.

— Men drømmen om evig liv er jo utbredt?

— Er den det? Nei, jeg er ikke redd for å dø. Jeg tror jeg blir hjulpet over grensen, sier Jåstad.

Drømmen om evig liv er slett ikke en ny trend. Et helteepos om kongen Gilgamesh, som ble skrevet 2600 år før Kristus, omhandler akkurat dette temaet.

— Gilgamesh søker en urt som kan gi ham evig liv. Men akkurat i det han finner den, blir det snappet fra ham. Han oppnår ikke evig liv, og minner oss om at mennesket er dødelig, sier Lisbeth Mikaelsson, førsteamanuensis i religionsvitenskap.

Like kjent som jakten på evig liv, er ønsket om å dø når tiden er inne.

— I gamle testamentet står det om Job at han døde gammel og mett av dage. Man kan jo tenke seg at man blir forsynt av livet, sier Mikaelsson.

Hun hevder mennesket alltid har lengtet etter å leve, også lenger enn et vanlig, jordisk liv. I gamle testamentet finner vi en som klarte nettopp det. Metusjalah var 187 år da han fikk sønnen Lamek. Etter det levde han i 782 år til, og døde som en svært, svært gammel mann på 969 år. Kanskje han tok en proteincocktail?

TROR IKKE PÅ DET: Ingeborg Jåstad (100) tror ikke på vidunderkurer som skal forlenge livet. Hun vil leve så lenge skjebnen vil. Men jakten på evig liv har vart i tusenvis av år.

ARKIVFOTO: ARNE HOFSETH