I går ble det kjent at Israels venner planlegger et fakkeltog rundt Smålungeren i Bergen sentrum neste helg.

Les også: Forbereder seg på gateslag i Bergen

Politiet er imidlertid ikke begeistret for ideen. Derfor ønsker nå israelsvennene å flytte demonstrasjonen inn på rådhuset.

Kan ikke garantere sikkerheten

— Vi har nettopp sendt e-post til ordfører, byrådsleder og opposisjonen der vi ber om å få bruke Bergen rådhus til denne markeringen, sier Norge IDAG-redaktør og Israel-venn Finn Jarle Sæle til bt.no.

Det er politiets bekymring etter opptøyene i Oslo forrige uke som får Sæle & Co til å ville flytte innendørs.

— Vi har hatt et møte med politiet i formiddag. De ba oss vurdere om det gikk an å holde møtet inne, eller eventuelt flytte det til en ukedag, sier Sæle.

— Vi har ikke har ressurser til å ivareta sikkerheten til demonstrantene om det skulle oppstå en lignende situasjon som i Oslo, sier stasjonssjef Rune Solbakken i Bergen Sentrum politistasjon.

Tror de får lov

Finn Jarle Sæle synes politiets forslag er fornuftig. Og han er sikker på at de vil få tillatelse til å demonstrere inne på rådhuset.

— Selvfølgelig. Alle politiske partier får jo ha møter der. Vi synes politikerne i Bergen skal samarbeide med det politiet de selv har gitt for lite ressurser, sier Sæle.

- Hva er vitsen?

Aps gruppeleder i bystyret Terje Ohnstad har liten sans for planene.

— Dette er bare tull. Jeg kan ikke forstå at de vil bruke rådhuskantinen til en demonstrasjon. Hva er vitsen med å demonstrere når ingen ser dem? De får holde seg utendørs, slik som alle andre, sier Ohnstad til bt.no.

Han understreker at han ikke kjenner reglene for hvem som kan leie rådhuset godt nok.

— Og jeg ser at dette også er et spørsmål om ytringsfrihet. Men i utgangspunktet er jeg skeptisk.

Kommenterer ikke

Ordfører Gunnar Bakke (Frp) sier han ikke har satt seg inn i saken, og ønsker derfor ikke å kommentere planene.

Bt.no har ikke lykkes i å få kontakt med byrådsleder Monica Mæland.

Dersom ikke israelsvennene får demonstrere kan

markeringen bli avlyst.

— Bare tull

Rødt-leder Torstein Dahle er provosert over at faren for vold og opptøyer fra politiske motstandere brukes som argument for å ikke demonstrere.

— Dette er bare tull. Ingen her er interessert i å lage bråk. Så vidt jeg vet er det ingen store planer for motdemonstrasjoner heller. Det som kan skje er at bråkmakere fra andre steder kommer for å lage opptøyer. Men det er noe helt annet, sier Dahle.

Er det greit å bruke rådhuset til demonstrasjoner? Bruk kommentarfeltet.

BERGENS TIDENDE
Scanpix