KJERSTI MJØR

På fortauer, i bakgårder, på tak. Til sommeren er det trolig bare været som setter stopper for et yrende utendørs kaféliv i Bergen. Aldri har så mange restauranter og puber søkt om løyve til å servere gjestene sine utendørs.

En sannsynlig årsak er den nye røykeloven, som innebærer totalforbud mot røyking på barer og restauranter. Loven blir innført 1. juni.

— Det har vært en økning i antallet søknader, og en del er nok motivert av røykeloven, bekrefter Gro Gaarder, leder for Kontor for skjenkesaker i Bergen kommune.

Terrasse til 250.000

For restauranter som ikke allerede har uteservering, er gode råd dyre en knapp måned før loven innføres. Næringen tvinges til å tenke kreativt. Som Boha restaurant i Vaskerelven.

— Her er det sol til klokken ni om kvelden. Det kan bli riktig koselig, sier daglig leder Per Trygve Bolstad, og slår ut med hendene.

Det er svært lite i den triste sentrumsbakgården som gir assosiasjoner til kaféstemning og utekos - ennå. Men her ute på taket over 1. etasje ønsker restauranten å begynne med uteservering. Investeringen kommer til å koste minst 250.000 kroner.

Fikk avslag

— Selvfølgelig er røykeloven delvis årsak til at vi ønsker å bygge om ute. I tillegg har vi hatt to «dårlige» somrer, sier Bolstad, og mener fint vær.

— Når solen står på her hele dagen, blir det varmt innendørs, og da vil ikke folk inn hit. Men med så mye sol er Vaskerelven perfekt for uteservering.

Den opprinnelige planen for terrassen i bakgården var førti sitteplasser fordelt på førtifem kvadratmeter. Men Boha fikk avslag på den første søknaden. Derfor er utbyggingsplanene nå noe redusert, samtidig som avslaget er anket.

Luftegård for røykere

Boha har fremdeles håp om å begynne med uteservering allerede 1. juni.

— Entreprenøren står klar, og vi er optimister. Vi må være det, når vi har med kommunen å gjøre, flirer Bolstad.

Den siste aprildagen åpnet Wesselstuen en av byens smaleste uterestauranter utenfor inngangsdøren. Men ikke som mottrekk til røykeloven, bedyrer restaurantsjefen:

— Nei, dette har vi planlagt lenge. Samtidig er det veldig greit at folk kan sette seg her ute og ta en røyk, sier Svend Kristensen til BT.

Også Wesselstuen kommer til å ta i bruk bakgården etter 1. juni. Ikke som kaféareal, riktig nok, men som luftegård for røyksugne gjester.

I FORKANT AV RØYKEFORBUD: På grunn av den nye røykeloven ønsker Per Trygve Bolstad (t.v.) og Arve Haga i Boha restaurant å bygge uterestaurant til 250.000 kroner på dette taket. Aldri har så mange søkt om løyve til uteservering i Bergen som i vår.<p/>FOTO: HELGE SUNDE