• Jeg har ledet kampanjen for Payan, sier Mackwin Yogendran, som sitter i nominasjonskomiteen i Hordaland SV.

— En mann med mørk hud blir president i USA, men i Bergen går folk rundt og spekulerer på at vi kupper Bergen SV.

Mackwin Yogendran er litt oppgitt, etter at BT i går skrev at det blir mobilisert kraftig i minoritetsmiljøet, for å få Amir Payan inn på tredjeplass på listen til høstens stortingsvalg.

Yogendran legger likevel ikke skjul på at han jobber for å få inn Payan, noe han også varslet han ville gjøre da han tapte kampen om Payans tredjeplass i nominasjonskomiteen i november.

  • Jeg sitter i etnisk likestillingsutvalg i SV, og skal der representere minoritetene og ikke minst verve medlemmer fra minoritetsmiljøet. Det har jeg gjort i ett år nå, og det vil jeg fortsette med også etter stortingsvalget, seier han.

Ingen samarbeid med Oslo

Yogendran ser ikke noe galt i det han har gjort, og mener han hele tiden har jobbet med åpne kort.

— Hovedformålet er bare å skape en bedre fremtid i det samfunnet vi lever i. SV i Hordaland trenger en god og synlig kandidat med forståelse for minoritetenes situasjon, og med virkelig tro på drømmen om det inkluderende og rettferdige Norge, sier han.

Han mener kampen mellom Heikki Holmås og Akhtar Chaudhry i Oslo før jul, viser at SV er «Norges mest demokratiske og inkluderende parti». Han avviser at det har vært noe samarbeid mellom minoritetsmiljøene i SV i Oslo og Bergen.

  • Obama vant valget gjennom en lovlig politisk prosess, og det er akkurat det samme vi har gjort i Bergen SV. Vi jobber for en drøm om et åpent samfunn. Ingen av delene kan kalles et kupp, sier han.

- Et ikke-tema

I går kveld møttes styret i Bergen SV for å diskutere delegatene til nominasjonsmøtet i Hordaland SV neste fredag.

Leder Åge Chr. Jacobsen avviser at de her diskuterte mobiliseringen for Payan.

  • Nei, det har ikke vært tema i hele tatt. Vi diskuterte hvordan vi skal sette sammen de 24 utsendingene til årsmøtet, sier han.

Han venter at de får en innstilling klar i løpet av helgen.

Ifølge Jacobsen drar delegatene vanligvis uten bundet mandat. Dermed trenger ikke alle å stemme for forslaget til nominasjon, der Bergen SV i oktober innstilte Payan på tredjeplass.

Jacobsen har ellers en avslappet holdning til mobiliseringen.

  • Det synes jeg er naturlig når flere har politiske ambisjoner og mener de har en jobb å gjøre i politikken, sier han.

- Som for kvinnene

Partisekretær i SV, Edle Daasvand, mener det ikke er problematisk med mobilisering.

  • Prinsipielt er det ingenting galt med å mobilisere i forkant av et valg som noen opplever som viktig. Det gjelder enten det er et stortingsvalg eller et nominasjonsvalg. Vi må være glade for de medlemmene vi får, sier partisekretæren.

Hun innser likevel at mobilisering kan skape problemer i en partiorganisasjon.

  • Det er klart at for de etablerte i partiet kan dette bli en utfordring. Når noen vil inn, må andre gi fra seg makt. Det samme skjedde for eksempel på 1970-tallet da kvinner kom inn i politikken, minner hun om.

— Er det tilfeldig at SV opplever dette to ganger i forkant av ett valg?

  • Nei, det tror jeg ikke. SV er det partiet som har vært mest representativt i forhold til minoriteter. At de med innvandrerbakgrunn velger å engasjere seg i vårt parti, er nok ikke tilfeldig, tror hun.
Larsen, Bj�rn Erik