Et hemmelig møte på Rådhuset med den tidligere amerikanske justisministeren, John Ashcraft og en minnehøytidelighet over Nordahl Grieg i Berlin minnes Helland som de største representasjonsopplevelsene.

Presset han som gruppeleder ble utsatt for da Kristelig Folkepartis bystyregruppe gikk mot sin egen byråd, Lisbeth Iversen i Clear Channel-saken og stemte imot byreklame, husker Helland som den vanskeligste saken.

— Jeg angrer ikke beslutningen vi tok. Men jeg er fremdeles ikke 100 prosent sikker på at beslutningen, var den beste for byen, sier han åtte måneder etter at Bergen sa nei til reklameavtale med det omstridte selskapet.

— 12 år i lokalpolitikken er lenge nok, sier varaordføreren mens han vekselvis svarer på BTs spørsmål og samtidig ordner køen av andre ventende journalister.

— Årene som lokalpolitiker har vært både spennende, lærerike og utfordrende. Men de har tatt det meste av min tid og mine krefter. De siste årene i yrkeslivet har jeg lyst til å gjøre andre ting, sier Helland.

Han rykket opp direkte opp som ordfører etter en anonym tilværelse som bystyrerepresentant da forgjengeren, Ingmar Ljones, ble stortingsrepresentant høsten 2001.

Skjelven med klubben

Han innrømmer at han følte seg skjelven og nervøs første gang han satt foran bystyret med klubben i hånden.

Men nervøsiteten kan ikke ha syntes mye. Tre måneder etter fikk han toppkarakter av BT for den smidighet og effektivitet han viste som møteleder i bystyret.

— Gruppelederne var rause og forståelsesfulle overfor nybegynneren. Spesielt husker jeg Torstein Dahle som understreket at det ikke gjorde noe om jeg gjorde noen feil, forklarer han.

— Hva er du mest stolt over å ha fått utrettet som bystyrepolitiker?

  • Det er ikke min og heller ikke KrFs stil å komme med frekke og vågale utspill. Men vi har sittet i en ansvarsfull posisjon og vært en del av bystyreflertallet. Det har gitt oss innflytelse. Selv om jeg kunne ønske at vi hadde utrettet mer for å løse miljø- og samferdelsproblem i byen, er jeg spesielt glad for å ha fått gjennomført mange av målsettingene våre innen eldreomsorgen.

Kanskje bok

Kristian Helland har permisjon fra stillingen som studiesjef på Lærerakademiet. Men han regner ikke med at denne stillingen står åpen når han møter på sin gamle arbeidsplass neste høst.

— Men oppgaver for meg vil det helt sikkert være der, sier han og røper at han nå håper å dyrke sin historiske interesse mer.

Helland har allerede skrevet en bok om Nils Lavik, men har mer ubrukt materiale om grunnleggeren av Kristelig Folkeparti. - Muligens kan det bli en bok til, sier den avtroppende.