— Det er snart tre uker siden hun skal ha forsvunnet. Vi kan ikke bare sitte og vente lenger, sier Dinh Chi Tran, som er onkel til savnede Thi Phuong Dung Tran Larsen (22).

Familien var i går kveld samlet for å diskutere hva de skal gjøre, og hvilken privatetterforsker de skal kontakte.

— Vi vet det er dyrt med privatetterforsker, men vi har støtte fra hele det vietnamesiske miljøet i Bergen, sier Thanh Thuy Thi Do, tanten til Dung.

- Tar oss ikke alvorlig

— Vi er redde for at saken etter hvert bare vil bli glemt, hvis politiet ikke snart finner henne, sier Dinh Chi Tran.

Han og konen tror det har skjedd noe kriminelt med niesen. Begge har vært i vitneavhør, men er misfornøyde med politiets arbeid.

— Det virker som om politiet ikke tar denne saken så alvorlig, på grunn av at det er en utlending som er forsvunnet, sier Thanh Thuy Thi Do.

Vietnamesiske myndigheter avviser at den savnede 22-åringen kan ha reist tilbake til Vietnam. På landsbygda i Vietnam er familien fortvilet over at småbarnsmoren er forsvunnet i et land langt, langt borte.

— De er fortvilte og vil at vi skal gjøre noe. Moren gråter når jeg snakker med henne på telefonen. Familien har vært hos flere spåmenn for å få svar på hva som har skjedd med Dung, de er litt overtroiske, sier Dinh Chi Tran.

- Bruker alle ressurser

Politiinspektør Tore Salvesen ved Laksevåg politistasjon understreker at politiet tar forsvinningen på alvor.

— Vi har satt inn ressurser som er i overkant av hva vi pleier i slike saker. All etterforskningskapasitet ved Laksevåg politistasjon jobber med denne saken, pluss at vi har bistand fra Bergen sentrum politistasjon, sier Salvesen.

Han avviser at etnisk tilhørighet har noe å si for hvor alvorlig politiet tar saken.

— Det har overhodet ikke noe å si for etterforskningen Politiet skal ikke se forskjell på folk på den måten, sier Salvesen.

— Hva synes du om at familien vil engasjere privatetterforsker?

— Det viser jo bare at familien bryr seg. At de kanskje ikke har full innsikt i måten politiet arbeider på er forståelig. Hvis de vil bringe inn en privatetterforsker, har vi for så vidt ikke noe kommentarer til det, sier Salvesen, og legger til at onkelen og tanten har bidratt med viktig informasjon i saken.

— Vi har avhørt dem begge, og føler de har gitt oss verdifull kunnskap om den savnede, sier Salvesen.

Etterforskerne vurderer fortløpende om det skal iverksettes søk etter den savnede tobarnsmoren.

— Vi har allerede avsøkt eiendommen der den savnede bodde, og et område sydvest for huset, sier Salvesen.

Ser ikke behovet

Advokaten som bistår Dungs ektemann skjønner at onkelen vil engasjere privatetterforsker.

— Man er alltid utålmodig i en slik sak for å få svar raskt. Jeg kan forstå at man ønsker å engasjere privatetterforsker, men jeg kan ikke helt se behovet, sier advokat Mikkel Mundal.

For ektemannen har det ikke vært et tema å engasjere privatetterforsker.

— Sett fra vår side er det ikke grunnlag til å sette spørsmålstegn med politiets arbeid. Vi skjønner at politiet trenger tid til å jobbe med elektroniske spor og lignende, sier Mundal.

KRITISK TIL POLITIET: Det virker som om politiet ikke tar denne saken så alvorlig, på grunn av at det er en utlending som er forsvunnet, sier Thanh Thuy Thi Do. Hun og mannen vurderer derfor å be om hjelp fra en privatetterforsker for å finne ut hva som har skjedd med niesen Dung (22).
Silje Katrine Robinson