TORGEIR NORLING

Vi møter 34 år gamle Gerry Cave sent på kvelden i Manilas sørlige havneområde. Sammen med datteren Mariel, og den fire år gamle sønnen Marc, stirrer han ut mot havnen, mot de opplyste skipene som ligger på rekke og rad i mørket.

— Den tilhører Jebsen, sier han, og peker på en stor passasjerferge, som til daglig går i rute mellom hovedstaden Manila og de sørlige øyene.

— Samme rederi som «Rocknes», legger han til, og tankene blir igjen dratt tilbake til den forferdelige ulykken.

Gerrys kone, 30 år gamle Marife Cave, var om bord i skipet da det kantret. Hun er fortsatt savnet etter forliset. Gerry har likevel på ingen måte gitt opp håpet. I morgen håper han at han at visumformalitetene er i orden, og at han kan sette seg på flyet til Norge. Der tror han at han vil finne sin kjære i live.

— Jeg regner med at vi reiser sammen tilbake igjen til Filippinene, sier han.

Gir ikke opp håpet

Gerry visste umiddelbart at Marife var om bord i skipet da han hørte om ulykken. Hun hadde mønstret på for å oppgradere sertifikatet sitt til marineingeniør. Etter åtte måneder ute, skulle hun hjem den andre uken i februar. Forrige søndag ringte hun Gerry fra skipets satellittelefon.

— Vi snakket om personlige ting, om familien, og alt vi skulle gjøre sammen når hun kom tilbake. Hun sa ingenting om at det var problemer med skipet, sier han.

Nå er planene drastisk endret. Siden Gerry fikk vite om ulykken har timene gått, uten at han har fått større visshet om hva som har skjedd med konen. Han kjenner imidlertid Marifes arbeidsrutiner og mener hun på ulykkestidspunktet kan ha befunnet seg i delen av skipet som nå ligger over vannlinjen.

— Jeg kjenner min kone. Hun er en tøff kvinne, og jeg har tro på hennes egenskaper til å overleve, sier han.

Troen forklarer han også med sin egen fartstid som dekksoffiser, og sin kunnskap om fartøyet. Han kjenner også til det kalde klimaet i nord. På hans siste oppdrag til sjøs, fraktet han bananer fra Las Palmas til Oslo.

— Jeg vet godt hvordan vær og klimaforholdene er på denne tiden av året, sier han.

Redningsarbeidet avsluttet?

Noen timer tidligere holdt Jebsen Maritime Inc. en pressekonferanse i Manila. En melding ble lest opp. I den het det blant annet:

«... Redningen av det savnede mannskapet fra MS «Rocknes» har blitt avsluttet. De tviler på at de vil være i stand til å lokalisere flere overlevende i fartøyet ...».

Flere timer senere har Gerry ikke fått denne beskjeden. Når vi spør, sier Gerry at han har hørt om det, men at han ikke tror det. Senere skal han ringe Jebsen-kontoret selv, for å få vite hva det dreier seg om.

— Jeg vil høre det fra dem direkte. For om det er tilfelle, er det ingen grunn for oss å reise til Norge. Hva skal vi da gjøre der? Er det meningen at vi skal ta over redningsarbeidet? Jeg tror ikke det, sier han og legger til.

— Er slik at redningsarbeidet er avsluttet, kommer vi bare til å kaste bort tiden.

Ingen informasjon

Gerry forteller videre at rederiets oppfølging etter ulykken har vært grei. Men det med ett betydelig unntak. Han forteller at de pårørende har fått svært mangelfull informasjon om hva som foregår i Norge.

— Vi er fullstendig blanke på hva som egentlig skjer, sier han, og forteller at familiene til de savnede fortviler over manglende oppdatering på hva som blir gjort.

— Selv ikke fra Jebsens i Manila får vi vite hva som skjer. De sier bare at familien og slektningene våre er savnet, og at redningsarbeidet pågår. Det er det. Vi får aldri informasjon om hva som blir gjort, steg for steg, for å redde våre kjære ut av fartøyet.

Spørsmålene er mange. Han undrer på hvordan et så nytt skip, med både los og kaptein om bord, kunne kantre som det gjorde. Han spør seg også hvordan det kan ha seg at femten personer fortsatt er savnet, når redningsmannskapet kom så tidlig til ulykkesstedet.

Må være tøff

Vi spør Gerry om han er forberedt på muligheten for at det kan ha gått galt, og hvordan han i tilfelle ser for seg en tilværelse uten Marife.

— Jeg kan egentlig ikke se muligheten, for jeg tror virkelig at hun fortsatt lever. Men i tilfelle jeg er nødt til å være tøff. Jeg har tre barn som da vil være helt avhengig av meg, sier han før han blir stille noen sekunder

— Men det er vanskelig å være far og mor på samme tid. Spesielt i julen var det hardt at hun var ute. Det var da vi virkelig ønsker at familien er samlet.

Han har også fortalt barna om ulykken.

— Men de er så unge. De forstår ikke implikasjonene av det som har skjedd. Hva det vil bety for oss i fremtiden, sier han og blir stille igjen.

— Om det er slik at vi har mistet henne.

MISTET KONE OG MAMMA: Gerry Cave i Manila hadde konen om bord i «Rocknes». Den kvinnelige maskiningeniøren er blant de savnete. Nå begynner det å gå opp for Gerry og de to barna at mamma er borte ...<br/> FOTO: TORGEIR NORLING