ESPEN TJERSLAND PER MARIFJÆREN ARNE NILSEN (foto)

I løpet av en knapp time ble nærmere 200 syklister stoppet i kontrollen. Over halvparten hadde verken refleks eller lys på sykkelen.

— Dette var skremmende, sier politioverbetjent Jan Gunnar Bøe, leder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon til Bergens Tidende.

Politiet gikk til aksjon ved 07.30-tiden i går morges, like ved krysset av Møllendalsveien og Nygårdsbroen. De fleste syklistene som kom susende ned bakken fra Danmarksplass hadde ikke utstyret i orden.

Livsfarlig

— Mer enn 50 prosent av syklistene vi stoppet hadde ingen form for lys. Det er livsfarlig i denne trafikken, sier Bøe.

Men i går slapp syklistene unna med en muntlig advarsel.

Psykologistudenten Marianne Christiansen (21) var blant dem som ble stoppet i kontrollen. Hun kom trillende forbi politiet med hjelm på hodet, ikledd mørkt regntøy - uten lys.

— Jeg var ikke klar over reglene, sier Marianne, som var svært lettet over ikke å ha blitt ilagt noen bot.

— Vi ønsker ikke å gi studenter 700 kroner i forelegg. Vi må gi folk en sjanse til å få lys på sykkelen, påpeker Bøe, som ikke kommer til å vise noen nåde i fremtiden.

— I løpet av den siste tiden har vi gjennomført flere sykkelaksjoner uten å gi bot. Men nå er det slutt. Fra i morgen av blir vi nødt til å slå ned på dette, sier han.

- Mørk klump

Årlig skjer det mellom 70 og 80 sykkelulykker i Bergen, og ifølge politiet topper Danmarksplass ulykkesstatistikken.

— Trafikkbildet er meget komplisert her, og vi har notert en økning i antall ulykker i år, sier Bøe.

I morgenrushet i går kom folk syklende i regntøy, uten refleks eller lys. Hjelm var heller ikke særlig populært blant morgenfuglene i går. Selv folk med barnesete på sykkelen hadde graverende utstyrsmangler.

— Nedslående å se en gruppe på 6-7 syklister komme kjørende sammen uten lys. Det ser ut som en mørk klump som kommer ned veien, sier Bøe, som har en klar melding til syklistene i Bergen: - Vi kommer igjen!