– Bildene beskrev dette mer enn nok hvor ille det var. Dette handler om ekstrem latskap, likegyldighet og dårlig folkeskikk, sier Asle Steiestøl Wingsternes (H), bydelsleder i Bergenhus.

Les også: Russens svinesti

Grisete syn

I går viste bt.no bildene av Nordnesparken, som var forsøplet. En gruppe fra Fjell sykehjem som skulle i Nordnesparken, ble møtt av et grisete syn.

Les også: At di ikkje e' flau!

Wingsternes kan tenke seg å bøtelegge de som griser til med en symbolsk bot.

– Hvorfor kan ikke sykkelpatruljen heller ta turen om kvelden enn om morgenen? Da kan de følge med. En løsning er å gi symbolske bøter som gjør at folk slutter å grise slik. Det skal svi med denne boten og det skal være flaut å få den, slik det er med for eksempel en parkeringsbot, sier Wingsternes.

— Harry å grise

Han vil gjerne ha en holdningskampanje.

– Det er harry å etterlate seg søppel i parken. Dessuten bør ungdom være så rask og frisk i kroppen at de klarer å rydde opp etter seg.

Ifølge politivedtektene kan Bergen kommune på egen hånd gi gebyr til de som griser til ute. De har foreløpig bare gitt gebyrer til huseiere og følger en nasjonal standard på 500 kroner.

– Jeg vet ikke om vi kan love å prioritere bøtelegging på øverste hylle, vi har mye annet å gjøre. Jeg har tro på holdningsskapende arbeid og flere bosspann, sier politioverbetjent Agnar Berland ved Bergen sentrum politistasjon.

Må ha bevis

– Hvis ikke politiet kan bøtelegg, må vi finne andre ordninger. Det viktigste er at folk får beskjed om at det ikke er slik de oppfører seg, sier Høyre-politikeren.

– Vi skulle gjerne ha gått videre på dette, men i slike saker ligger bevisbyrden på oss. Og da må vi fotografere at folk folater sitt boss for å kunne gi dem gebyr. Det blir vanskelig, sier driftssjef Atle Kleppe ved Samferdselsetaten i Bergen kommune.

I Singapore risikerer du en bot på 3700 kroner hvis du kaster fra deg noe på gaten. Og dobbelt så mye hvis du gjør det igjen...

Wingsternes mener at finnes mange måter å løse søppelproblemet på: Flere søppelspann i byen, mer skilting mot å etterlate seg boss i parkene. I tillegg ser han for seg kampanjer i studentaviser.

Les også: Klysefritt i storstuen

Vil ha dialog

Han vil gjerne invitere til dialog om konkrete tiltak sammen med studentforeningene og rektorer i byen.

– Det er så en stor andel ungdommer som går i parken. Dessuten kan vi dra med Møhlenpris Vel og Nordnes Vel, det er jo de som opplever å få bosset i sitt nærområde, sier Høyre-politikeren, som selv bor på Nordnes.

– Jeg synes det er trist at det er så forsøplet her når turister og beboere skal besøke Nordnesparken, sier Wingsternes.

Bergen kan selv gi gebyr til de som forsøpler ute

Hva mener du kan gjøres for å få en mindre grisete by?

Slik så det ut på Nordnes i går.
Asle Steiestøl Wingsternes (H), bydelsleder i Bergenhus.
Plastposene fylte hele plenen i Nordnesparken.