• Jeg er glad det er siste gang jeg skal i en arbeidsrettssak mot Søral. Det har vært tungt psykisk både for meg og familien, sier Kenneth Johansen.

I dag starter Gulating lagmannsrett behandling av anken etter at elektrolyseoperatøren fikk sparken fra Sør-Norge Aluminium AS i 2004.

Han ble beskyldt for sabotasje fordi det ble funnet en vannflaske i en elektrolyseovn han hadde jobbet ved på aluminiumsverket. Dette er ekstremt eksplosjonsfarlig.

Ble frikjent

Bergen tingrett frikjente ham blankt og dømte bedriften til å betale erstatning på 313.600 kroner for økonomisk tap og 40.000 for den ikke økonomiske belastningen.

— Det føltes ikke som en seier i tingretten. Det har jeg ennå til gode å føle, sier Johansen. Han ble nemlig omplassert i bedriften frem til nyttår, men har siden årsskiftet gått arbeidsledig.

- Bortkastet tid og penger

32-åringen synes det er bra at ankesaken skal gå i Kulturhuset på Husnes.

— Da kan arbeidskolleger komme og høre på. Det har gått mange rykter om denne saken. Jeg har mistet mye, også venner, sier Johansen.

Han har vanskelig for å tro at noen kan finne på å sabotere sin egen arbeidsplass, aller minst skape eksplosjonsfare ved ovnen der man selv står og arbeider.

— Med unntak av det jeg har opplevd de to siste årene vil jeg fremdeles si at Søral er en god bedrift. Nå håper jeg de tar til vettet. Dette er både bortkastet tid og penger, og det setter bedriften i dårlig lys, mener Johansen.