Det eneste som ser ut til å være avklart i denne fasen av Venstres nominasjonsprosess i Hordaland er at partilederen, uten noe om og men, får førsteplassen på stortingslisten. Sponheim har en urokkelig posisjon etter valgresultatet for tre år siden, da Venstre fikk 10 representanter på Stortinget.

Leder i nominasjonskomiteen, Hans-Carl Tveit, minner om at det er en rotfestet tradisjon i partiet å ha mann og kvinne på annenhver plass på øvre del av listen.

— Det skulle bare mangle at ikke denne tradisjonen fortsetter. Da tenker jeg på hele rekkefølgen som omfatter mulige vararepresentanter, sier Tveit som regner med at Venstre har gode muligheter til å få to stortingsrepresentanter fra Hordaland.

Odda ønsker Eide

Etter at lokallagene har levert forslag på kandidater, riktignok i uprioritert rekkefølge, peker det i retning av at tidligere kommunalråd i Bergen, Gunn-Vivian Eide (44), og tidligere leder i Hordaland Venstre, Kari Østervold Toft (53), vil bli de sterkeste konkurrenter om å få den viktige annenplassen.

Odda Venstre har allerede gitt beskjed om at laget ønsker Eide som nummer to. Hordaland Unge Venstre ønsker aller helst å få Lars-Henrik Michelsen på den plassen. Han var tidligere leder i Norges Unge Venstre og har sine røtter fra Austevoll.

Erlend A. Horn, som er leder i Hordaland Unge Venstre, mener at det ikke er noe problem å ha to menn på de to fremste plassene. Det hadde man både i Rogaland og i Nord-Trøndelag Venstre sist.

— I et liberalt parti må kompetanse være viktigere enn kjønn når valglisten skal settes sammen, mener Horn.

— Men får vi ikke gjennomslag for Michelsen, foretrekker i hvert fall jeg personlig Gunn-Vivian Eide på plassen etter Sponheim, sier han.

- Ingen frøkensport!

— Har ikke du i alle år vært en hard kritiker av Lars Sponheim?

— Nei, det er ikke korrekt. Jeg har støttet ham ved mange anledninger og vi har i årenes løp samarbeidet mye med hverandre. Lars skal bl.a. ha mye av æren for at vi endelig fikk bybaneprosjektet på plass, sier Gunn-Vivian Eide.

— Men holdningen til partilederen har vekslet, og mange i Venstre har i perioder vært kritiske mot ham. Det er kanskje ikke alle som har sagt det så høyt som jeg. Man må tåle noen kontroverser, for politikk er ikke noen frøkensport. Men det er viktig å legge slike ting bak seg. Det har i hvert fall jeg gjort, sier hun.

Ifølge Eide, som er utdannet lege, er det i dag en helt annen stemning for Sponheim enn det var ved forrige nominasjon. Selv er hun spesielt begeistret for at han så ettertrykkelig har slengt igjen døren for regjeringssamarbeid med Frp. Dessuten har hun sansen for Sponheims forslag til ny helsepolitikk.

Kandidat siden 1993

Kari Østervold Toft sier til BT at hun også denne gang er villig til å stå på stortingslisten, slik hun har gjort siden 1993. Ved valget i 2005 sto hun på fjerdeplass.

Østervold Toft er fra Sund og har vært aktiv i partiet siden tidlig på 90-tallet. I perioden 1991-95 var hun varaordfører i kommunen. Senere har hun bl.a. vært leder i Hordaland Venstre et par år, og er nå medlem av partiets sentralstyre. Til daglig arbeider hun som kommunikasjonsdirektør ved Havforskningsinstituttet.

Bergens Tidende
Bergens Tidende