Klokken 03.57 natt til i går fikk politiet melding om brann i bygget som huser utestedet Macumba på Vågsallmenningen i Bergen. Kort tid etter sto det meste av bygningen i full fyr.

Vil bevare Bergens ansikt

Brannvesenet opplyser at tredje og fjerde etasje samt loftet er totalskadet i brannen. Resten av bygget har fått store skader. Men huseieren vil prøve å bevare fasaden til det velkjente bergenshuset.

— Den foreløpige vurderingen er at fasaden kan stå, mens mesteparten av innmaten må bygges opp igjen. Men en fagmann må evaluere ytterveggene for å fastslå om dette er mulig, sier Eidem. Han mener det viktigste er at fasaden blir slik den er.

— Det er viktig at en del av ansiktet til Bergen består. Men det vil nok ta et år før huset står oppreist igjen.

Eidem forteller at bygget er et skorsteinshus fra 1890. Det har vært både restaurantdrift og bankdrift i bygget før faren til Eidem, Olav Hansen kjøpte det etter annen verdenskrig. Der drev han Kafé Vaagen frem til 1968. Også Fana Sparebank har hatt sine lokaler i det verneverdige bygget.

Kjente røyklukt

Daglig leder på Macumba, Anders Westlund Bjørnstad, forteller at det var fire personer i bygningen da brannen startet.

— De kjente røyklukt og gikk opp i annen etasje for å sjekke. Der var det full brann på bakrommet, sier Bjørnstad som bare skulle drive utestedet ut august. Han vil ikke prøve å holde åpent de siste ukene.

Brannen spredte seg til det to etasjers høye nabobygget på Nedre korskirkeallmenningen som rommer en Kiwi-butikk. følge varabrannsjef Karl Otto Nesdal har butikken fått omfattende brann-, røyk- og vannskader. Kiwis regionsjef på Vestlandet Jan Roger Henriksen vet ikke når butikken kan åpnes.

— Vi arbeider nå med å plassere de ansatte i andre Kiwi-butikker, sier Henriksen.

Huseier Tore Brynjulfsen er glad for at ingen liv gikk tapt i brannen.

— Det er veldig leit. Foreløpig vet jeg lite om hva som skjer, sier Brynjulfsen. Huset ble kjøpt av hans bestefar Brynjulf Brynjulfsen i 1916 og det har foruten dagligvarebutikker vært melhandel og kaffehandel i bygningen.

Evakuerte herberget

Brannen truet med å spre seg til ungdomsherberget Ynglingen nær Korskirken. Der holdt rundt 165 personer hus. Tunde Denes var alene på nattevakt på herberget da noen ringte på og meldte om brannen

— De sa det var brann i nabohuset. Jeg og en annen som jobber og bor på huset fikk satt i gang evakueringen. Alle gjestene var ute på under ti minutter.

— Brannalarmen ringte ikke med en gang, så vi gikk rundt og banket på dørene. Gjesten var veldig greie og forlot rommene raskt. Noen gråt, men det var ingen fare, sier Denes.

Ungdomsherberget fikk ikke større skader og kunne åpnes igjen i går formiddag.

Potensiell katastrofe

— Dette kunne lett ha blitt en kvartalsbrann sier varabrannsjef Nesdal.

Bak Macumba er det tett trehusbebyggelse og trange bakgårder.

— Høyeste prioritet for oss var å hindre at brannen spredte seg bakover. Hadde den gjort det ville vi fått en skikkelig utfordring, sier Nesdal.

Totalt deltok 17 brannbiler og 45 brannfolk i slukningsarbeidet. Mannskaper ble kaldt inn fra hele Bergen og nabokommunene. Vågsallmenningen og Nedre korskirkeallmenningen ble sperret av. Flere av husene rundt brannstedet fikk moderate røykskader. Halv syv ble brannen meldt under kontroll. Klokken 13.45 var den slukket.

Politiet vil starte undersøkelser på brannstedet i dag, og kan foreløpig ikke si noe om brannårsaken. Vitner BT har snakket med forteller om kraftige smell fra Macumba omtrent da brannen startet.