Sammen med skolebyråd Harald Victor Hove (H) og en bred delegasjon fra kommunen var han på befaring på Møhlenpris skole mandag.

— Vårt råd er selvfølgelig at siden skolen er regulert til bevaring, bør kommunen strekke seg så langt som mulig for å ta vare på den. Mitt inntrykk er at kommunen tar spørsmålet veldig alvorlig, forteller fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd.

Vurderer ny skole

Byrådet har bestemt at skolen skal stenges til sommeren, etter at Arbeidstilsynet har slått fast at tilstanden trolig er like dårlig som ved nå stengte Landås skole. Hva som skal skje med skolen, skal legges frem innen 1. februar.

Skolebyråden har åpnet for å bygge helt ny skole på Møhlenpris.

— Vi vil nå gjøre en vurdering på om vi skal bygge en helt ny skole. Full rehabilitering kan koste like mye, kanskje mer enn å bygge nytt, har han sagt til BT tidligere.

Fukt og råte

Ekerhovd frykter ikke at Møhlenpris skole blir revet.

— Jeg oppfatter ikke at kommunen har konkludert. Problemet som preger Møhlenpris, gjelder store deler av byens gamle bygningsmasse. Den stenger inne fukt, og det utvikles råte og mugg. Dette er enkelt å bli kvitt, så lenge det ikke får utvikle seg så langt, sier fylkeskonservatoren.

Han mener at Møhlenpris kan leve som skole i mange år hvis man tar tak i problemene.

Kan bli moderne

— Det som er fint med denne type skoler er at det er store, gode rom. Innenfor fasaden tåler man mange typer endringer som legger til rette for ulik bruk. Det er plass til ventilasjonsanlegg, det er mulig å slå sammen rom og endre etasjeskiller. Å få en moderne skole ut av Møhlenpris, er mulig, sier Ekerhovd.

Han mener skolen har kultuminneverdi, og at den må bevares.

— Skolen utgjør en viktig del av kulturmiljøet på Møhlenpris. Det er trist at forfallet har kommet så langt at den ser såpass dårlig ut. Men hvis du kikker bak maling og vegger, er det fullt mulig å sette den i stand igjen.