– Min innstilling var at det ville være nok med meldeplikt, men retten var enig med politiets påstand om fengsling. Kvinnen selv ville ikke påkjære avgjørelsen, så derfor må hun sitte i fengsel, sier kvinnens advokat Trond Christiansen, til bt.no.

Utlendingsloven gir hjemmel for fengsling når en utenlandsk person nekter å medvirke til å klarlegge identiteten sin. Dermed må kvinnen sitte fengslet mens politiet forsøker å finne ut hvem hun er.

Prinsesse i Palestina

Kvinnen, som kaller seg Anastasia Jerusalem og sier hun er prinsesse i Palestina, kom hit fra Oslo. Der hadde hun daglig meldeplikt hos politiet, men den ble ikke fullt overholdet. Da hun ble plukket opp i Bergen tirsdag kveld, hadde hun trolig vært i byen en ukes tid.

– Spansk er trolig hennes førstespråk, men hun snakker også litt engelsk. Politiet undersøker nå på i Spania og Europa ellers for å finne identiteten hennes. Hun har ikke identitetspapirer, men andre dokumenter har gitt visse spor, forteller Christiansen.

— Har fått et kall

Den lyse kvinnen i 30-35-årsalderen sier hun har fått et kall om å hjelpe mennesker. Hun ønsker at folk skal være gode mot hverandre og skape rettferdige samfunnssystemer. Selv om hun kan virke noe forvirret, konkluderte legevakten med at hun ikke har spesielle problemer.

– Kan hun være utnyttet?

– Det er ingen ting som tyder på det. Hun er svært hyggelig og sympatisk, og gir ikke inntrykk av å ha spesielle problemer. Hun ønsket bare å bli behandlet fint, og syntes det var greit å få tak over hodet i fengselet, selv om det ikke var førstevalget.

Overnattet i sentrum

– Hun sier at hun har bodd i en leilighet nær Fisketorget, men det er litt uklart hvor. Trolig dreier det seg om at hun har fått overnatte midlertidig hos folk hun har kommet i kontakt med. Personlig mener jeg hun burde fått en annen omsorg enn fengsel, sier Christiansen, som skal møte sin klient igjen over helgen.

Politiets operasjonsleder opplyser at de i formiddag har fått en henvendelse om saken etter at BA skriver om den i dag, men de vet fortsatt like lite om hvem kvinnen er.