Hvetemel er over dobbelt så dyrt i Norge som i Danmark. Andre europeiske land som Tyskland og Frankrike har enda billigere mel enn Danmark. Det er høye tollsatser på å importere mel, mens derimot brøddeiger og andre foredlede produkter har lav tollsats.

Dagligvarekjeder og grossister har fått øynene opp for import av ferdigprodukter og halvfabrikata etter hvert som melprisen i Europa har falt. I fjor ble det importert over 2000 tonn deig til Norge, mot litt over 900 tonn i 1999. Også bakeriene vurderer å importere deiger.

— Det kommer mange bakeprodukter fra utlandet. I Polen er både råvareprisen og lønnskostnadene på et helt annet nivå. I Polen koster en fagarbeider 1700 kroner i måneden, mens i Norge koster han 30.000 kroner med alle avgifter, sier Lars Fredrik Jørgensen, daglig leder i Solbrød.

Øker produksjonen

Kjeden bakeriet er tilsluttet har besøkt Polen for å se på hva som kan importeres derfra. I dag får Solbrød baguetter fra Polen som selges videre som halvfabrikata, men det kan også bli aktuelt å importere kakepynt. En del bakerier i kjeden vil også importere kakebunner.

— Vi legger opp til å produsere alle varer på Kokstad, derfor har vi investert store beløp de siste fire årene her oppe. Men vi sliter med konkurransen fra utlandet. Baguetter kan vi ikke konkurrere på, sier han.

NRK Hordaland meldte i i dag at Solbrød ville importere selv erkebergenske skillingsboller, men det tilbakeviser Jørgensen.

— Vi kommer aldri til å importere skillingsboller. Det har aldri hendt og vil aldri skje, sier han.

Jørgensen forteller også at selskapet har ansatt flere fagarbeidere for å øke produksjonen.

Mange sliter

Solbrød er dermed i samme situasjon som andre store bakerier i Bergen. Martens importerer ikke fra utlandet, med unntak av noen franske baguetter.

Baker Brun importerer ingenting.

— Vi konkurrerer mot importerte varer. Vi rasjonaliserer og satser på produktutvikling. Men hvor lenge vi kan holde på med det er uvisst, sier Gunnar Alsaker i Baker Brun.

Han mener hele bakeribransjen vil slite mer og mer.

Anders Vangen, leder for Baker og Konditorbransjens Landsforening er enig.

— Situasjonen har utviklet seg veldig negativt for bakeribransjen. Tollsatsene på ferdigvarer bestemmes av EU, mens tollen på matkorn bestemmes av regjeringen. Utviklingen er at det blir enda lavere toll på ferdigvarer, sier han.

Foreningen han leder jobber for en ordning som kan beskytte både bakerne og bøndene mot de lave råvareprisene i utlandet.

LAGES I BERGEN: Solbrød og daglig ledere Lars Fredrik Jørgensen vil alltid produsere både sommerboller og skillingsboller, selv om konkurransen fra utlandet er hard.
FOTO: ØRJAN DEISZ