— Dette er viktige opplysninger, og vi har forhåpninger om at mobilsporet kan bringe oss videre i saken, sier lensmann Kjell Fonn til Bergens Tidende.

Politiet gikk tidlig ut og sikret seg all mobiltrafikk til og fra Førde i helgen da Anne Slåtten ble drept. Informasjonen ble hentet ut fra totalt fem basestasjoner som finnes i Førde.

Opptatt av to timer

Et enormt materiale på rundt 200.000 registreringer er møysommelig bearbeidet av analytikere hos Kripos.

De enorme datamengdene er så langt krympet til 300 samtaler som politiet viser spesiell interesse for.

Samtalene ble gjennomført til telefoner som befant seg i Førde, eller en radius på rundt en mil fra sentrum.

— Samtalene er registrert mellom klokken 06 og 08 morgenen da Slåtten ble drept, forteller Fonn.

Politiet er altså mest interessert i telefontrafikken i timen før og etter at Slåtten ble kvalt og dumpet i Angedalsvegen. Håpet er selvsagt at gjerningsmannen bevisst eller i panikk har brukt telefonen rundt drapstidspunktet.

— Dette er et viktig tidspunkt i vår kartlegging. Mobiltrafikken er derfor til stor hjelp når vi skal sjekke vitnenes forklaringer, sier Fonn.

Mobilen avslørende

Et stort antall av de 300 mobilsamtalene er sjekket ut av saken, eller knyttet til personer som har forklart seg for politiet.

Noen titalls samtaler har man derimot ikke funnet eller fått kontakt med eieren til.

Politiet har forhåpninger til at mobiltrafikken skal gi dem nyttige opplysninger i jakten på drapsmannen.

— Slike registreringer har blitt et godt hjelpemiddel for politiet. Mobiltrafikk har vært fellende bevis i mange straffesaker, konstaterer Fonn.

Selv om mobilsporet er viktig, vil det vanskelig plassere gjerningsmann til åstedet. Topografien i Førde gjør at det må mange basestasjoner til og flere av dem overlapper hverandre.

Da politiet startet letingen etter Anne Slåtten var hennes mobiltelefon på. Politiet greide bare å snevre inn leteområdet til en radius på 32 kilometer.

Lager animasjon

Parallelt med kartleggingen av mobiltrafikk og andre elektroniske spor tar politiet i Førde i bruk avansert dataverktøy for å registrere alle bevegelser i Førde drapsnatten og morgenen etter. Det samme systemet ble første gang tatt i bruk i Norge i den uoppklarte Tina-saken i Stavanger.

— Vi lager nå en animasjon som inneholder alle vitneobservasjoner og registreringer som er gjort. Det gir oss etter hvert en svært god oversikt, og er mye lettere å ta frem igjen når nye opplysninger kommer til, sier Fonn.

Selv om politiet i Førde har kjørt med redusert kapasitet i helgen, og ikke har gått aktivt ut med etterlysninger, har tipsene fortsatt å komme inn.

— Saken engasjerer fortsatt og det kommer stadig inn opplysninger. Vi håper publikum fortsetter å engasjere seg, sier lensmannen.

<b>HÅPER PÅ MOBILSPOR:</b> Lensmann Kjell Fonn i Førde.
Oddleiv Apneseth (arkiv)