— K'e dokkar holdar på med, vikingar? Vitebegjærlige barnehagebarn i selvlysende refleksvester spretter rundt på Fløysletten mellom gapestokk, kampområde og handelsmennenes telt inne i skogholtet.

— Se! Han har sverd! Har du òg sverd? spør en fireåring fra Midtbygda Barnehage en voksen kar i kappe og kjortel.

— Jeg har sverd, men det ligger hjemme. For her trenger vi markedsfred denne helgen. Dessverre er det alltid noen som insisterer på å slåss, sukker Sindre Titlestad Westgård, markedets kasserer og barneunderholdningsansvarlig. I stedet for å kjempe for moro skyld på markedet, forteller han eventyr fra middelalderen og demonstrerer hvordan gapestokken virker for nysgjerrige småvikinger:

— Hadde du likt å sitte i et sånt fengsel i noen timer, tror du?

Og selv om fire- og femåringene lett kan ta hendene sine ut og inn av hullene, tror de ikke gapestokk hadde vært noe særlig.

— Du kunne jo fått flis i halsen og i armene! sier Brage (4½), Simen (4½) og Lasse (5), men gjør et lite prøveforsøk likevel.

Øksekast og museumstelt

En annen som helt sikkert havner i gapestokken, er Anders Riple, en av organisatorene bak Bjørgvin Marknad.

— Jeg er så langt den eneste som har meldt meg frivillig. De skal kaste grønnsaker også, smiler han og ser nesten ut som han gleder seg. Kanskje er det fordi solen endelig gløttet gjennom skyene på ettermiddagen i går? Da hadde den tette tåken ligget over byfjellet i nesten et døgn og forsinket markedsriggingen noen timer.

— Men nå ser det endelig ut til at Murphys lov gir seg. Museumstelt, handelsmenn og aktiviteter er på plass, og det blir kampdemonstrasjoner med blankvåpen, bueskyting, øksekast og foredrag resten av helgen, sier Anders.

- En magisk verden

Den tre dager lange festivalen ble arranger for første gang i fjor. Da besøkte 2500 vikinginteresserte marknaden.

— Vi synes det var på tide å få i gang noe i Bergen og skape litt mer interesse for vikingtiden og middelalderen, sier Even Gjertsen, som driver med blankvåpentrening i Frie duellister.

Australske Gary og Anna Ciddor var blant de uten refleksvest som besøkte markedet i går. Anna skriver barnebøker om vikingtiden, og er på researchtur til Norge og Irland.

— Nå når jeg er her forstår jeg godt at folk kunne se troll og småfolk overalt, for det er et magisk sted, forteller hun.

— Flott at man tar vare på den kulturarven og gjør historien levende!

At vikingene på Fløyen opererer med vaktlister, digital kamera og mobiltelefon i middelalderveskene sine, er det ingen som trenger å se.