— Fantastisk godt tillaget dette her. Møte med vikingene og det at barna kan få gjøre så mye selv, gir både engasjement og lærdom, sier Ronny Vange. Sammen med sine sønner prøver han seg som bueskytter. At guttene treffer bedre enn han selv, er til å leve med.

— Egentlig er det ganske lett å bruke pil og bue, mener Snorre Vange. Men han innrømmer at det kan være en fordel å trene litt.

Nymotens vikinger

Tidlig i grålysningen seilte langskipet A/L «Haakon Haakonsson» inn Fanafjorden. Snart krydde det av vikinger, bønder og hirdmenn i området ved Hordamuseet. Her glinset det i hjelmer, skjold og sverd. Selvsagt ble det kamp, men kampen var av den vennlige slaget denne gang.

— Å skape litt liv og røre er alltid hyggelig, sier høvedsmann Antony Sjursen. Han førte vikingskipet i går og mange ville være med ham på tokt. Selvsagt benyttet han anledningen til å fortelle en og annen skrøne på turen, noe som falt i god jord.

At vikingene har endret seg på tusen år kunne vi registrere ved Fanafjorden i går. For så vi ikke meg egne øyne at flere av vikingene benyttet mobiltelefon? Og ble ikke vikingskipet drevet av motorkraft der det vakkert la inn til bryggen uten å benytte seil og uten at en eneste mann hadde årene ute? Men luren var der og den ga gjenlyd over hele bukten da vikingskipet kom til land.

Aktivisering

Det gir ekstra mening å arrangere jernalder- og mellomalderdag ved Hordamuseet på Stend. For akkurat her i bukten er det funnet tufter av et gammelt skipsnaust. Der var det plass til et 30 meter langt og fem meter bredt skip.

Godværet skapte en særdeles flott ramme rundt arrangementet på Stend i går. Det meste foregikk ute. Her var det mulig å kaste med øks, steke sitt eget flatbrød, ri på islandshester, smake på rømmegrøt eller handle vikingkostymer.

— Vi tror på det å aktivisere. Både for barn og voksne er det mye hyggeligere å gjøre noe enn å bare gå rundt å se. Det er det de lærer meste av, sier formidler Espen Kutchera, ansvarlig for jernalderdagen. Han gleder seg over at aktiviseringen også skapte nysgjerrighet og behov for å vite mer.

Folk strømmet til. Mer enn tusen barn, unge og voksne vandret rundt på området og arrangementet fikk mye ros. - Vi storkoser oss. Opplegget er særdeles godt og både barn og voksne har det kjekt, mener Kristin og Kristian Skogedal som hadde to barn med seg.

VEGAR VALDE
VEGAR VALDE
VEGAR VALDE