Vi våger ikke annet enn å tro på høvedsmann Bjørn Urdal for han er selve prototypen på en viking, breiskuldret, lyslugget og godt over gjennomsnittet høy.

Høvedsmann og mannskap har trent på Byfjorden hver eneste onsdag og søndag de siste par månedene. Målet er å vinne kappestriden mellom vikingskipene under den årlige Jorvik Viking Festival som denne uken avvikles i York. Skip fra mange europeiske land deltar. Gjengen fra Bergen har vært med de siste åtte årene. Og bare tapt én regatta!

— Fjorårsvinneren hadde nemlig ett par årer mer!

Slik lyder en unison forklaring fra dem som herder seg til helgens tokt. I går trakk de i varmedresser og slurpet termoskaffe. Lørdag førstkommende er det sverd, brynjer og skjold og formodentlig tidsriktig føde. «Haakon Haakonsson» blir jaget taktfast fremover av fem par årer tilhørende 10 veltrimmete kvinner eller menn.

I går hadde vennegjengen endelig en treningsøkt i kjølig oppholdsvær. Vi går god for at mannskapets hender er herdet til det store slag. Høvedsmannen kjenner seg derfor sikker på at ett av lagene hans vil røve med hjem det gjeveste trofeet fra årets regatta.

Urdal er også mektig imponert over kvinnelaget som kaster seg på årene om bord i 32 fot lange «Haakon Haakonsson». Regattaen er kortet ned til bare en kilometer, så alle må ro så knokene kvitner og svetten renner under brynjer og hjelm like til målgang.

Torsdag fraktes langskipet over Nordsjøen med Englandsbåten og så bærer det sørover på trailer fra Newcastle til York. Nordmennene gjør som sine forfedre - tar seg til rette på britisk jord. «Haakon Haakonsson» er nemlig litt breiere enn loven tillater.

— Men kontrollørene lar seg overtale, forklarer høvedsmannen.

Farkosten eies av et andelslag der både private og bedrifter er medlemmer. De betaler en årlig kontingent på 250 kroner. Medlemsmøter avholdes i Miklagard - som ligger i Fana. York er en by som har gjort vikingtiden til et innbringende levebrød. Følget fra Bergen inntar festivalbyen i to busser og mange privatbiler. Disse kvinner og menn behøver nemlig ikke bevise at de også kan seile som vikinger. I fjor gjorde de unna turen til Lerwick på Shetland på 38 timer.

VIKINGTID: Høvedsmann og mannskap på «Haakon Haakonsson» fintrimmer takten på Puddefjorden før det store slaget i York til helgen. FOTO: ODDLEIV APNESETH