— Kjenn på hendene mine, de er iskalde, sier Bjørn Urdal, og strekker frem lankene. Sammen med kameratene i andelslaget Haakon Haakonsen kom han i går formiddag tilbake til Bergen, etter nesten en ukes tokt i fremmede farvann.

Kopi av Gokstadskipet

— Båten vi seilte er en kopi av Gokstadskipet, halvparten så stor som originalen. Vi var 14 som seilte, syv hver vei, forteller Urdal.

Vikingene hadde med seg en følgebåt, som sørget for at alt gikk etter planen. Søndag la følget ut fra Bergen, tirsdag nådde de Shetland og torsdag satte de kursen hjemover igjen. Mennene kan fortelle at turen slett ikke var uten dramatikk.

En havnet i sjøen - I perioder var det store bølger, og en av våre menn havnet i sjøen, sier Urdal. Den uheldige vikingen, Geir Johannessen, kan fortelle at han var rask med å komme seg opp i båten igjen.

— Jeg fikk tak i en line som hang fra båten. Det var ikke så dramatisk, men jeg kan love at det var en kald opplevelse, sier Johannessen.

Selv om de bergenske vikingene lengtet etter dusj og varmt tøy i går har ikke den iskalde turen tatt vikingmotet fra dem. De er skjønt enige om at neste sommer blir det ny tokt med skipet.

VEL I HAVN: Det var en fornøyd skare av vikinger som gikk i land i Bergen i går.
FOTO: ARNE NILSEN