Aktor hadde lagt ned påstand om to års fengsel for den 30 år gamle bergenseren, som fra før soner en dom på 21 år for overlagt drap og en rekke kirkebranner. Ranet skjedde mens Vikernes var på flukt fra Berg kretsfengsel i Tønsberg.

Rømte fra fengselet

Lørdag 25. oktober i fjor vendte Vikernes ikke tilbake etter permisjon fra fengselet. En voldsom jakt ble innledet, og halvannet døgn senere ble han pågrepet i en væpnet politiaksjon i Oslo.

30-åringen kjørte da en Volvo V70 som han hadde truet til seg fra en familie i Lyngdal i Buskerud.

Kongsberg tingrett fant Vikernes skyldig i simpelt ran da han truet til seg Buskerud-familiens bil og innbrudd da han brøt seg inn i en hytte i Rollag dagen før. Han ble også funnet skyldig i ulovlig besittelse av et automatgevær av typen AG3 og 700 skarpe skudd.

Frikjent for pistol-besittelse

Vikernes ble imidlertid frikjent for tiltalen som gjaldt ulovlig besittelse av pistol, og dermed også for grovt ran. Vitner har fortalt at 30-åringen viste frem en pistol da han truet familien ut av bilen, men Vikernes selv stod hardnakket på at det var snakk om en lommelykt. Retten har her latt tvilen komme tiltalte til gode.

Vikernes erkjente bare delvis straffeskyld for besittelse av AG3, fordi våpenet manglet sluttstykke da det ble beslaglagt av politiet, og derfor ikke var brukbart. Retten tok ikke hensyn til denne innvendingen.

Gjemte AG3 hos moren

Vikernes oppholdt seg i sin mors leilighet i Oslo under permisjonen da han bestemte seg for å rømme. Han hadde ett år tidligere gjemt en bag med ammunisjon og våpendeler i leiligheten. Samme dag kjørte han til Rollag, der han brøt seg inn i hytten.

I løpet av søndagen observerte han flere personer som han feilaktig antok var politimenn. Han kjørte fra stedet i full fart, men kjørte av veien og fikk ødelagt bilen. Vikernes begynte da å jogge langs veien. Etter kort tid kom den intetanende familien kjørende, og rømlingen stanset bilen og truet de tre ut.

DØMT: Varg Vikernes.
SCANPIX