• Jeg mener det er mer humant å drepe et menneske enn å sperre det inne i ti år, sier drapsdømte Varg Vikernes.

Han har gitt sitt første intervju etter at han rømte fra fengselet i slutten av oktober. Til Se og Hør sier bergenseren at fengselsvesenet har behandlet ham som et dyr, og at man derfor ikke kan vente at han skal oppføre seg som noe annet.

— En valp som blir slått, kan bite når den blir stor, mener Vikernes.

Flyturer til Bergen

I intervjuet sier Vikernes ingenting om automatgeværet som ble funnet på hytten han brukte som skjulested. Han er mer opptatt av å fortelle hvor vanskelige soningsforhold han har hatt.

— Jeg satt i fengsel i åtte og et halvt år før jeg fikk permisjon med overnatting, klager Vikernes.

Det har vært tungt ikke å få treffe datteren mer enn to ganger siden 1993. Han er også lei av reaksjonene han møter utenfor fengselsportene.

— Når jeg under permisjoner har ringt flyselskaper for å få billett til Bergen, så er jeg blitt spurt om jeg har lovlig permisjon. Slik blir man sliten av, sier han til Se og Hør.

Skulle ligge i skjul

Vikernes forteller at flukten fra Berg fengsel var planlagt. Han skulle verve seg i den russiske- eller franske fremmedlegionen, og hadde derfor pugget gloser på cellen.

— Jeg hadde tenkt å ligge i skjul i tre uker før jeg startet reisen. Jeg ville vente og se om politiet etterlyste meg - og hvilket bilde de brukte. Var det med skjegg - ville jeg fjerne skjegget. I motsatt fall ville jeg la skjegget gro for ikke å bli gjenkjent.

Vikernes nekter for at han brukte et våpen da han truet til seg en familiebil under flukten fra politiet. Han hevder det var en lommelykt.

— Jeg beklager dypt det som skjedde. Kort tid etter at jeg hadde kjørt fra familien, måtte jeg snu. Det var tungt å se dem komme gående langs veien.

For øvrig kan man i Se og Hør lese at Vikernes ikke har kjæreste for tiden. Han lever sunt i fengselet, løper mye på den trange cellen, og er blitt vegetarianer.

<b>SNAKKER UT:</b> Varg Vikernes har latt seg intervjue av Se og Hør. Han forteller at dårlige soningsforhold var en av årsakene til at han rømte fra fengselet i oktober.
SCANPIX