— Vi ønsker ikke å sette verdi på norske menn og kvinner. Ingen har rett til å kritisere. Ifølge islam skal du først finne feil hos deg selv før du leter etter feil hos andre, sier Muhammad Azeem til Bergens Tidende.

BTs utsendte tok med seg gårsdagens oppslag med kommunalminister Erna Solberg til moskeen i Nøstegaten. Statsråden fra Bergen langet skikkelig ut mot imamene, de religiøse lederne for de pakistanske muslimene, fordi de overfokuserer på sex, skader innvandrerungdom og nører opp under fordommer overfor det norske samfunnet.

Forskjellige verdener

Muhammad Azeem fikk statsrådens kraftsalve oversatt uten å fortrekke en mine.

— Hun sier ikke noe nærmere om hvem som har gitt uttrykk for disse holdningene. Jeg kan ikke snakke for noen andre, men vi lever i to forskjellige verdener. Muslimene har sine verdier, andre har sine. Vi lever i et demokratisk samfunn. Så lenge vi ikke tråkker på hverandre, kan vi gjøre hva vi vil, sier Muhammad Azeem.

Må kunne svare

— Kommunalministeren hevder at imamene bor og arbeider her uten å kjenne det norske samfunnet, og at de ikke lærer seg norsk. Hvordan ser du på din rolle i forholdet mellom muslimene og det norske samfunnet?

— Jeg har vært i Norge i fem og et halvt år. Vår største oppgave er å lære de muslimske ungdommene religionen. Jeg har aldri vært på diskotek. Men muslimske ungdommer er ofte sammen med norske. Når de da spør om de kan gjøre det eller det, da må vi kunne svare at det er dette som er riktig, og at det andre er galt. Derfor er jeg her.

Ansvar overfor Allah

— Hvordan ser dere på at en muslimsk mann er sammen med en norsk kvinne?

— Det er helt i orden, bare hun er godt likt av alle og har et godt rykte. Men jeg vil likevel være forsiktig med å anbefale det. Ofte ser vi at ekteskap mellom en muslim og en norsk kvinne ender dårlig, fordi kulturen deres er så forskjellig.

— Men hva da med en muslimsk jente som forelsker seg i en norsk gutt?

Imamen rister på hodet.

— Det er ikke bra. Men hvis hun kommer og spør om råd, så kan jeg bare fortelle henne hva vår religion sier. Hvis hun står på sin vilje, må vi bare akseptere det. Da er det hennes ansvar overfor Allah.

— Men vil familien hennes forsøke å få henne fra det med makt?

— Når slikt hender, har jenten som oftest allerede brutt ut av familien og rømt hjemmefra. Hvis hun da kommer tilbake til familien og innrømmer at hun har gjort en feil, så kanskje de tar henne tilbake.

— Men vil muslimene se på henne som en utstøtt?

— Alle som vil kan komme til moskeen.

— Er en språkbarriere mellom muslimer og nordmenn viktig for å bevare muslimsk religion og kultur fra innflytelse utenfra?

— Det tror jeg ikke. Jeg kjenner mennesker som snakker flytende norsk, og som likevel holder seg trofast til islam. Men jeg skulle ønske én ting, nemlig at muslimer og kristne kunne ha et fast forum regelmessig kontakt og samtale, sier imam Muhammad Azeem.

FORSKJELLIGE VERDENER: – Muslimer og kristne lever i to forskjellige verdener. Men vi har ikke lov til å kritisere hverandre, sier imam Muhammad Azeem.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN