Vigdis Flaten Kvamme fra Askvoll i Sogn og Fjordane fikk seg en overraskelse da hun gikk fjelltur med en vennepar på Kalderasnipene lørdag.

Hun tråkket på en huggorm, men det var venninnen som oppdaget det og skrek til.

— Jeg kvapp veldig. Jeg er ikke redd i utgangspunktet, vi går rimelig fort og jeg ser fremover og ikke ned. Men skrekken har vært mange ganger at jeg skulle tråkke på en huggorm, sier 43-åringen som også har fortalt historien til Firda.no og NRK (ikke på nett).

Tror slangen ble mer redd

Flaten Kvamme tror at ormen, som først knapt reagerte, ble mer redd enn henne.

Huggormbitt er sjelden livstruende, men pasienten bør snarest til legebehandling. Det fremkaller normalt bare et forbigående, om enn ofte alvorlig illebefinnende, men kan være dødelig hos barn.

— Jeg kunne se at jeg ikke hadde skadet ham. Det virket som han var i ørske og livredd. Han hevet hodet, men han var nok preget av at det var kaldt, sier Vigdis Flaten Kvamme.

Huggorm i mars er et sjeldent syn, men Adressa.no kunne melde om et nærmøte allerede for fire dager siden. Ifølge Store Norske Leksikon liker de seg på tørre, varme steder, ofte i lyngheier og myrer. De kommer gjerne frem for å sole seg, men skulle egentlig ligget i vinterdvale nå. De kommer normalt ut av vinterkvarteret i april-mai.

— Det kan ha sammenheng med at det har vært ganske mildt flere steder, sier vakthavende meteorolog Kristin Seter ved Vervarslinga på Vestlandet.

slange1.jpg
PRIVAT

Vigdis Flaten Kvamme bekrefter at det har vært varmt i Askvoll.— Vi har hatt flere dager med ti varmegrader. Vi har hatt noen dager med sol også. Da blir hoggorm gjerne lokket frem, sier hun.

Men lørdag kveld snødde det i Askvoll. Det er også sterk storm i fylket. Da trives huggormen best i hiet, som opptil flere hundre dyr deler.

Tar med døde slanger

Vigdis Flaten Kvamme anslår at huggormen var rundt 40 centimeter.

Ungdomsskolelæreren, som akkurat nå har permisjon fra jobben, tar gjerne med døde slanger på skolen. Men eksemplaret fra Kalderasnipene var altså lys levende.

— Jeg har funnet slanger som er blitt påkjørt og tatt dem med. Det er viktig å vise hva vi har i naturen. Elevene er også blitt friluftsinteresserte, sier hun.