Søndag, i 09.30-tiden: Bilisten er på vei for å kjøpe seg en kopp kaffe, da han reagerer på en mann i veikanten nær Laksevåg senter.

— Jeg trodde først han haiket, og sakket ned farten. Da så jeg at han hadde et automatgevær i hånden, og at han ikke så helt stødig ut. Da ville jeg bare komme meg der ifra, og ga gass, forteller bilføreren.

Det han trodde var et automatvåpen, viste seg senere å være en softgunkopi av en AK-47.

- Tydelig ruset

Bilføreren oppfattet imidlertid situasjonen som skremmende, og ringte politiet.

— Han rettet ikke våpenet mot meg, men holdt det i høyre hånd og veivet med det mens han var på vei ut i veibanen. Han var tydelig ruset, sier bilføreren.

Han kjørte fra stedet. Da gikk 25-åringen ned på treningssenteret Elixia.

— Han ville bare inn for å varme seg. Alle parter forholdt seg rolige, det var ikke noe dramatikk, sier daglig leder ved treningssenteret, Veronica Oestreich.

De to ansatte som var i resepsjonen på treningssenteret skjønte at våpenet var en kopi, og geleidet 25-åringen ut. En av de ansatte var snartenkt nok til å spørre 25-åringen hva han het, og ringte til politiet for å varsle om mannen.

Overga seg frivillig

En politipatrulje ble sendt ut for å lete etter 25-åringen, som fredag hadde kommet hjem til Bergen på permisjon fra en rusbehandlingsinstitusjon på Østlandet.

Mannen fikk perm for å være med datteren sin. I stedet brukte han helgen på å ruse seg på hasj, Subutex, valium, alkohol og amfetamin.

Politiet lette etter 25-åringen søndag, uten hell. Mandag dro mannen hjem til sin far, i stedet for å returnere til rusinstitusjonen på Østlandet. Han var da sliten og dårlig.

**Foreldrene:

— Han vil ikke tåle fengsel**

Samme dag kontaktet politiet 25-åringens far, som fortalte at sønnen var hjemme hos ham. Til slutt gikk 25-åringen med på at faren kunne kjøre ham til politistasjonen, der han frivillig overga seg til politiet.

25-åringen er nå siktet for å ha båret en våpenliknende gjenstand på offentlig sted.

Fikk behandling

I september ble 25-åringen pågrepet i en dramatisk, væpnet politiaksjon. Han hadde da truet til seg kassabeholdningen i en butikk på Sandvikstorget med en gasspistol.

På vei bort fra åstedet tvang han en professor til å kjøre seg til Askøy. I en halv time holdt 25-åringen ham som gissel. Væpnet politi løsnet flere varselskudd, og beleiret i flere timer 25-åringens bolig på Askøy. Til slutt overga mannen seg frivillig.

Dagen før ranet hadde han truet en taxisjåfør med pistol. Etter pågripelsen satt 25-åringen åtte uker i varetekt.

Både politiet og Kriminalomsorgen mente at han trengte behandling for sine rusproblemer og psykiske problemer. I begynnelsen av november bestemte Nordhordland tingrett derfor at han skulle være på behandlingsinstitusjonen Nybøle i Østfold i stedet for å sitte i fengsel.

Etter tre uker der fikk han sin første permisjon. Ifølge forsvarer Rolf Knudsen mener 25-åringen selv at han ikke burde fått reise fra behandlingsinstitusjonen.

— Det er vanskelig for meg å vurdere om institusjonen slapp ham for tidlig, for jeg kjenner ikke til detaljene i hvordan han fungerte der. Men den første fasen er veldig kritisk. Jeg ser i mange saker at man gir permisjon tidlig, og så går det skeis, sier Knudsen.

Ledelsen ved senteret ønsker ikke å kommentere saken.

- Alvorlig, mener politiet

Politiet mener det ikke er trygt å sende 25-åringen tilbake til behandling.

— Det er klart at vi ser alvorlig på dette, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved Bergen sentrum politistasjon.

Hun ønsker ikke å kommentere rusbehandlingsinstitusjonens avgjørelse om å gi 25-åringen permisjon.

— Men det er klart at vi helst hadde sett at dette ikke skjedde. Han har bevist hva han er i stand til å gjøre. Vi må for enhver pris unngå at det blir lignende situasjoner, sier Lian Mathiesen.

Hun viser til at bilisten oppfattet våpenet 25-åringen veivet med som ekte.

Helge Skodvin
ROP OM HJELP: Sønnen ble garantert behandling, men løftet ble brutt. - Vi har ropt om hjelp i årevis, sa foreldrene etter ranet i september.