Det er en av de dagene i juli som virker som oktober. Høstvind og tett regn jager bergenserne gjennom Byparken. Man skulle tro tanken på å flytte var nærliggende.

— Flytte herfra? Nei, det har vi ingen planer om, sier brødrene Jan (31) og Ola Hjelle (34) i kor.

Til tross for at de opprinnelig er fra Selje i Sogn og Fjordane, har de to grodd fast i hansabyen etter henholdsvis 12 og 8 år i Bergen. Nå sier de som de fleste bergensere: Her vil vi bli. Og i hvert fall på Vestlandet.

Bytter befolkning

Dersom bergenserne må flytte, er det Stavanger som er favoritten. Nesten seks av ti svarer lillebror i sør hvis de får kniven på strupen, viser BTs storbyundersøkelse. Kaja Skjærven er en av dem:

— Det er ikke så aktuelt å flytte. Men Stavanger er en deilig by. Det samme, deilige klimaet, sier hun.

Tilsvarende er det motsatt vei. 52 prosent av siddisene velger Bergen hvis de må flytte. Tilsynelatende er det fri flyt over fylkesgrensen mellom Hordaland og Rogaland, mens barrierene for å velge enn ny landsdel er større.

Riktignok er det ikke alle siddiser som synes Bergen er forlokkende.

— Å flytte til Bergen er helt uaktuelt for mitt vedkommende. Da flytter jeg heller til Kosovo, sier Hallvard Helle, som vi treffer i Stavanger sentrum.

Vestland, Vestland

Sosiolog Erik Fossåskaret ved Universitetet i Stavanger er ekspert på steders sosiologi, og har blant annet skrevet om Stavanger og Bergen i «Vestlandets historie». Han gleder seg over at bergensere og siddiser velger hverandres byer.

— Det kan skyldes at det er samme type næringsliv i byene, og at folk ser på jobbmulighetene som gode. Men det kan også være uttrykk for et vestlandsk særpreg. Byene ligner en del på hverandre, sier han.

— Men samtidig krangler jo Bergen og Stavanger så busten fyker om hvem som skal være Vestlandets hovedstad?

— Ja, når det er konkrete fordelingsspørsmål dukker konfliktene opp. Det har vi blant annet sett i diskusjonen om hjernekirurgien. Men dette viser at vi identifiserer oss med hverandre, sier Fossåskaret.

Opprør mot Oslo

Professor i sammenliknende politikk Frank Aarebrot har tidligere advart mot et vestlandsopprør. Nå tar han resultatene fra storbyundersøkelsen til inntekt for den tanken.

— De viser at vestlandsidentiteten er reell, og at det er en voksende selvbevissthet. Nasjonalformuen skapes her, og det har folk fått med seg, sier Aarebrot.

Totalt sett er det flest storbybeboere som har Bergen som nummer 2-by, færrest som vil til Trondheim.

Selv om statistikkene viser at flest flytter til Oslo, er det få i BTs undersøkelse som har hovedstaden som førsteønske. Det plager ikke Oslo-entusiast Erling Fossen.

— Nei, det blir litt uinteressant. Folk kan gjerne ønske å bo på Hardangervidda. Men det er her arbeidsplassene ligger. Slik er det å være hovedstad.

Rause trøndere

Bare 15 prosent av bergenserne kunne tenke seg å flytte til Trondheim, mens 35 prosent åpner for å flytte andre veien.

Professor i sosialpsykologi ved NTNU, Arnulf Kolstad mener at det skyldes at bypatriotismen er annerledes i Trondheim.

— Trønderne er veldig glade i byen sin, men har en raushet i forhold til andre steder som man ikke finner i Bergen, sier han.

Bare en av fem svarer at de kunne tenke seg å flytte fra byen sin.

— Det vitner om at nordmenn har en sosial identitet som jeg tror er veldig verdifull, mener Arnulf Kolstad.

— Men mange vil hevde at uviljen mot å flytte er et tegn på at det norske samfunnet er lite dynamisk?

— Ja, hvis man kun legger vekt på endring og dynamikk. Men for folk flest er det godt å bo et sted der man føler at her hører jeg til.

Bjørn Erik Larsen