TRUDE HAUG

Stemningen er fortettet, men så lyser det plutselig i dørsprekken, og inn i den fullsatte kirken kommer de hvitkledde ternene som alle venter på.

Med levende lys i hånden og røde silkebånd rundt livet. Og i spissen dagens Lucia med fire tente, levende lys som hun balanserer beundringsverdig på hodet oppå glitterkransen.

Det er de store jentene som bærer lysene. Som engler daler de ned, ikke i skjul, men ytterst på benkeradene. For i den neste timen skal vokalensemblet bevege seg opp og ned der fremme. Både med og uten de andre tre nivåene i koret fra Fjell musikkskole, miniene, juniorene og hovedkoret. Nesten femti i tallet.

Personlige bragder

— Skolene på Fjell bidrar til koret med sangere på alle skoletrinn fra første til tiende klasse, forteller dirigent Åshild Eriksen. Roger Martin akkompagnerer på klaver. Det var Roger Martin som for 17 eller 18 år siden, han husker ikke riktig, satte i gang Lucia-feiringen i kirken.

— Det ble gjort mange bragder her i dag, sier Martin. Personlige bragder. I dag var det folk her som gjorde det de ikke har klart ellers.

En dame vil så gjerne fotografere Lucia, 12 år gamle Mari Byrknes. Damen snakker engelsk og kommer helt fra Barcelona. Så det er ikke bare sotraværinger i kirken i dag. Søsknene Severin på fem og Sofie på ni følger interessert med på den viraken som søsteren er kommet ut for etter konserten Det er en stor dag. En lysdag. En Lucia-dag.

Blinke, blinke, stjernelill

Og en dag for talg i håret. Det hadde i hvert fall Mari i går, og ikke har hun sovet så godt heller, for koret har overnattet i et rom i tilknytning til kirkerommet i natt. Og da ble det ikke helt den vanlige roen.

Det klinger vakkert i lyse jente- og noen få guttestemmer mellom veggene i trekirken:

Blinke, blinke stjernelill,

undres hvordan du ble til.

_Twinkle, twinkle little star.

How I wonder what you are._

Dette er tekster ungene liker og kjenner, det kan vi høre på engasjementet. Men de synger også vanskeligere toner til strofer som «Kling no klokka frå tusund tårn» og «Sjå tusen julelys blir kveikt på jord i denne stund», som besteforeldrene kanskje kjenner bedre til.

Cylofonsolo

På et filmlerret fremme kommer tekstene opp, så det er ingen unnskyldning for ikke å stemme i. Og det gjør forsamlingen som Roger Martin mener er halvparten «pårørende» og halvparten vanlige tilhørere. Etter en varm og langvarig applaus må koret opp og synge «Nå er den hellige timen», en gang til. Og ved utgangen er det utdeling av lussekatter og innsamling av kollekt.

— Det var gøy, sier åtte år gamle Eline Ellingsen og smiler stort der hun står i en hvit poncho og hutrer på kirketrappen. Eline har med seg mamma Vivi Ellingsen og bestemor Tuppen Feie.

— De har øvd mye, sier mamma, som synes det var kjempekjekt å være med på Lucia-feiringen i kirken.

Fornøyd er sikkert seks år gamle Maia Myklemyr Reite også. Hun satt på gulvet fremme ved koret og fremførte en perfekt liten cylofonsolo.

VIRAK: En dame kom helt fra Barcelona, og ville fotografere årets Lucia i Fjell kirke, tolv år gamle Mari Byrknes.
TENNER LYS: Lucia-terner tenner lys i Fjell kirke.<br/>Foto: TRUDE HAUG