Den fiktive mafiabossen og strippebar-eieren Tony Soprano blir hyllet over hele verden for sin lederegenskaper, sin stil og karisma. Club Erotica-gründerne Ronny Landro og Ronny Lauritsen har derimot fått lite skryt for sin fremtoning. Her er det ikke mye stive hvitsnipper, kashmirdresser, krokodillesko, mansjettknapper eller hårpomade å se. I stedet blir Ronny Lauritsen stadig observert med sixpencen bak frem, åttitalls skinnjakke og langt lyst flagrende hår. Som om ikke denne sammenlikningen er smertefull nok, ble den middelaldrende, overvektige Tony Soprano kåret til årets mest sexy mann av et amerikansk dameblad for en tid siden. Ronny og Ronny derimot, som ikke kan sies å stå tilbake på det ytre, når ikke engang opp på norgestoppen.

Verden har som kjent aldri vært rettferdig.

De frisinnedes paradis

Det begynte så bra. I mai i fjor rykket tre glade bergensere ut i Bergens Tidende og proklamerte at de ville åpne sexklubb på Søreide om nøyaktig en måned. Det luktet ikke akkurat red light district av planene, men vi forsto ganske raskt at guttene ville legge til rette for en slags lokal variant av Tony Sopranos strippebar Bada Bing. På Club Erotica skulle damer danse nakne rundt metallstenger for byens mest frisinnede, og dem er det ikke få av, skulle vi tro initiativtakerne Ronny Landro, Ronny L. og Christer.

En måned før åpningsdagen, var adressen fremdeles hemmelig. Naboene var nemlig ikke varslet enda. «Diskresjon» var trioens nøkkelord. Men såpass kunne de fortelle: lokalet skulle ha skipsgulv, en strippescene, fjernsynsapparat, projektorer og en lang rekke rom med madrasser, samt et fullt utstyrt rom for sadomasochister.

«Folk får kose seg som de vil», var Ronny og Ronny og Christers filosofi. På dette tidspunktet var det bare Ronny Landro som sto frem med fullt navn, mens Ronny L. og Christer bare sto frem med fornavn ettersom familien ennå ikke kjente til planene deres.

Det var med andre ord mye som skulle klargjøres på kort tid. I tillegg skulle problemene med Bergen kommune komme til å tårne seg opp, Kvinnegruppa Ottar ville også ha et ord med i laget før åpningsdagen, og huseierne på Søreide ville plutselig ikke ha noe sexklubb i sine lokaler likevel.

Det som begynte med ukuelig optimisme, nærmet seg nå faretruende en fiasko. Etter det BT erfarer er det grunn til å tro at Ronny Landro er hjernen bak Club Erotica, og den som ganske raskt proklamerte at klubben skulle åpne som planlagt 6. juni, et hemmelig sted midt i sentrum. Allerede på dette tidspunktet backet Christer ut av samarbeidet: «Det blir for mye», klaget han, og fortsatte med at «Jeg har jo ikke akkurat fått så mye positivt fra familien».

Dermed hadde Christer oppsummert noe av Tony Sopranos problemer og trukket en viktig parallell mellom tv-serien og sin egen hverdag: Det handler om å jobbe og streve, men likevel bare få dritt fra familien.

Den perfekte sjef

Under slike forhold er det selvsagt en dyd å holde stilen. Tony Sopranos må som kjent gå til psykiater for å dempe presset, men greier likevel å fremstå som en effektiv, tydelig og inspirerende leder som kan ta affære; en lagbygger med en lederstil som gir glitrende økonomiske resultater.

Slik blir nemlig mafiabossen nå beskrevet av de to forfatterne, Deborrah Himsel og Anthony Schneider, i to uavhengige bøker. Ifølge dem er det en ledertype av Tony Sopranos kaliber vi trenger mer av, en leder som svarer på utfordringer og muligheter i tiden og som ikke bøyer av for et hinder eller to.

Det har med andre ord blitt fullstendig stuereint at seriøse bisnisseksperter bruker en fiktiv mafiaboss som rollemodell, men straks tre energiske gutter fra Bergen prøver å leve opp til filosofien, blir de møtt med trøbbel og latter.

«Nå skal de vel henge ut Ronny og Ronny som idioter igjen», sa en lakonisk Ronny L. da BT nylig ringte og spurte hvorfor de hadde åpnet «Club Erotica» i et ikke-godkjent lokale på Laksevåg.

Under tittelen «Illegal strippeklubb på Laksevåg», fikk vi servert foreløpig siste episode om Club Erotica. Det er likevel grunn til å tro at Ronny og Ronny vil slå til igjen. Akkurat som den hardt prøvede mafiabossen Tony Soprano, styrer Ronny og Ronny sin virksomhet effektivt, om ikke akkurat lukrativt, under dekke av å være noe helt annet. Tony Soprano hevder han er i søppelgjenvinningsbransjen, mens Ronny og Ronny hevder de er i litt forskjellige bransjer. Et Brønnøysundregistrert veldedighetsfirma ved navn «Eldrehjelpen» hadde 27. mai i fjor bestilt møbler for 100.000 kroner til en adresse på Søreide. Adressen var identisk med den første oppgitte adressen til Club Erotica. På veien inn til byen får transportmannen imidlertid kontrabeskjed; møblene skal ikke til Søreide likevel, men til MC klubben Union sine lokaler i Osveien. Ikke overraskende viste det seg at Ronny og Ronny nylig hadde kjøpt dette lokalet for å drive sexklubben sin her istedenfor på Søreide. Ronnyene og MC-klubbens felles juridiske rådgiver, Bjørn Meltzer, kunne opplyse at Ronnyene ikke hadde tenkt å stoppe med Club Erotica. «De kommer til å åpne flere klubber», sa kjendisadvokaten, og etterlot liten tvil om at dette er folk som mener alvor. Man leker ikke sexklubb.

Gangsterliv for venstresida

Man leker heller ikke med Bergen kommune, som satte seg skikkelig på bakbeina. Det var ikke bare-bare å endre bruksretten fra en MC-klubb til en sexklubb, og det var lite som tydet på at dette var en søknad som lå til rette for å bli «et løft for byen», som byggesakssjef Anne Iren Fagerbakke formulerte det.

I mellomtiden var møblene som sunket i jorden og styreleder for «Eldrehjelpen» (Ronny L.) ble slått konkurs. Føljetongen om Club Erotica hadde utviklet seg til en farse. Bildet av de to entusiastiske hovedrolleinnehaverne, Ronny og Ronny, som lener seg til en knallrød Ferrari på fremsiden av BT, hadde brent seg fast på netthinnen til mange bergensere.

Moromann og radikaler Knut Nærum er en av dem som har fundert over hvorfor den norske venstresida er så opptatt av mafiaserien Sopranos: «Jeg tror det er fordi vi her får presentert kollektivet som en idyll. Mafiaen i sin hyggeligste forstand tilbyr samhold og et sosialt nettverk med egen trygdekasse», sa Nærum til Klassekampen i fjor.

Grunnen til at Sopranos får så mye mediedekning, er ifølge Nærum fordi så mange journalister er SV-ere.

Vel, det har kanskje hjulpet Sopranos, men det har ikke hjulpet Ronny og Ronny at journalister har en forkjærlighet for gangsterliv. Det har ikke vært mye positiv mediedekning å hente etter at duoen første gang lanserte sexklubb-konseptet sitt. Det har vært oppslag på oppslag med påstander om småsnusk, bedrageri, konkurs og to brødre som skylder på hverandre. Problemene for Ronny og Ronny vil liksom ingen ende ta, mens representanter fra den norske venstresida har uteblitt med sin sympati og støtte så langt vi kan se.

Helt vanlig gangsterliv

Tony Sopranos suksess som tv-serie blir gjerne forklart med at sjefen sjøl veksler mellom det tilsynelatende normale og det bisarre. Han er mafiabossen som samtidig er en av oss. Nå er det et stykke fra New Jerseys mafialiv til Bergens bakgater, men likevel, Ronny og Ronny har noe å slekte på. De oppfører seg tilsynelatende normalt. De oppretter stadig nye firmanavn som de registrerer på lovlig vis og går pent og pyntelig veien om Bergen kommune for å få skjenkeløyve. Det var derfor få som reagerte da firmaet «Positiv Fritid Bergen AS» ba om ambulerende skjenkeløyve for litt siden. Det skulle være til diverse lukkede arrangement som utdrikkingslag og slikt noe som helt vanlige folk driver med. Så skulle det altså vise seg at det var Club Erotica som hadde fått skjenkeløyve av Bergen kommune, denne gang med adresse på Laksevåg, i et sjuskete lokale som langt ifra var godkjent som strippeklubb.

Én måned varte moroa før tre av Bergens Tidendes utsendte dukket opp på en av festene og var vitne til at Ronnyene oppholdt seg litt foran og litt bak bardisken, som seg hør og bør, mens en stripperske gjorde jobben på scenen. Da BT ringte neste dag og spurte hvilke planer Ronnyene hadde fremover, fikk de kontant svar:

— Nei, jeg er så drittlei den drittslenginga til BT, hvorpå de benektet i det hele tatt å ha vært på Club Erotica kvelden før. Når det kom til stykke var det ikke deres bisniss heller. Club Erotica var bare noe de hadde frontet for bakmennene sine.

— Bakmenn? Hvilke bakmenn?

— Det er hemmelig, svarte Ronny og Ronny og etterlot leserne i åndeløs spenning.

Til høsten er det klart for en ny omgang med Tony Sopranos på NRK. Oppfølgeren til føljetongen om Ronny og Ronny er under utvikling.

GANGSTERLIV FOR HVERDAGSMENNESKER: Mafiaboss Tony Soprano.