Kan man kaste en mini-discspiller? Les om bt.no-journalistens ryddesjau her .

— Folk har så mye klær at de enten må kjøpe nytt garderobeskap eller gi noen poser til oss. Det virker som om mange velger det siste alternativet, sier Jan-Erik Knudsen som er markedssjef for Fretex Vest-Norge.

I 2006 fikk bruktbutikken 40 prosent mer klær enn i 2005. Mye av det som blir gitt er flotte, brukbare og ofte nye klær.

Antikviteter

— Jeg hørte nettopp at vi hadde fått inn en strikkejakke fra Oleanna som ikke så ut til å være brukt i det hele tatt. Slikt koster jo gjerne 1500 kroner i en vanlig butikk, sier Knudsen.

Det er ikke bare klær ryddeglade vestlendinger vil kvitte seg med. Også bøker og store mengder av det markedssjefen omtaler som krimskrams finner veien til Fretexhyllene.

— Vi har hatt en veldig sterk økning. Lagunen er for eksempel den Fretex-butikken i hele landet som selger mest bøker akkurat nå. Bøkene er også i god stand, og det hender vi får inn både antikviteter og førsteutgaver, sier Knudsen.

Vestlendingenes rydde - og giverglede går i bølger gjennom året. Når folk har handlet seg ferdig på januarsalget og sortert julegavene ventes en ny topp.

Slanking=nye klær

— Mot slutten av måneden vil jeg tro at mengden tar seg opp, sier Knudsen.

Han mener den enorme forbruksveksten er årsaken til at så mange velger å gi bort eiendelene sine.

— Norge går så det suser. Folk kjøper fryktelig mye som de egentlig ikke har bruk for. Vi trenger jo egentlig ikke 20 gensere. De fleste kunne klart seg med 6-7, men vi handler nye likevel. Da må man kvitte seg med noe, sier markedssjefen.

— Mange bruker veldig mye på seg selv og det er et utrolig fokus på å se bra og attraktiv ut. Folk slanker seg og må skifte garderode når de får ny størrelse. Trykket i markedet er stort og det merker vi godt på Fretex, legger han til.

- Positivt å gi

Markedssjefen understreker at han er veldig glad for at mange velger å gi både klær og andre ting til dem.

— Det er selvsagt veldig positivt at folk tenker på oss. Da gjør de både samfunnet og miljøet en god tjeneste. 2006 har vært et kjempeår for oss og vi er veldig fornøyd med utviklingen, sier han.

På BIR er de fremdeles ikke ferdig med statistikken for fjoråret, men ifølge informasjonssjef Kjersti Kildahl er tendensen klar. Vi kaster mer en før.

— Avfallsveksten fortsetter. Dette gjelder særlig på gjenvinningsstasjonene våre. Vi bruker milliarder på oppussing og nye elektriske artikler, og kvitter oss med det gamle, sier hun.

I 2006 ble det samlet inn 7 prosent mer papir enn i 2005.

— Jeg vil tro at det også har sammenheng med forbruksveskten. Vi kaster jo emballasjen som er rundt alt det nye i kjøper, sier Kildahl.

ARNE NILSEN