Også Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug er opprørt over at noen kunne finne på å knuse hele pepperkakebyen natt til søndag. Han mener det ikke er «så mye forsonlig å si om det å knuse pepperkakehus på denne måten», men støtter byråd Monica Mælands oppfordring til de skyldige om å melde seg til frivillig innsats.

— Jeg kan ikke si annet enn at det som har skjedd er trist. Det er en utrolig simpel og destruktiv handling. Men det å være med på å bygge opp en by som er minst like fin som den forrige - det er jo det som er forsonende, sier biskopen.

Her kan du se våre videoer fra Pepperkakebyen de tre siste årene. Lynsjestemning

Lørdag var Bypaviljongen på Torgallmenningen fylt til randen av barn og voksne som pyntet 650 pepperkakehus. Søndag var byen knust. Saken har vært helgens store snakkis, og debatten har rast på nettaviser både lokalt og nasjonalt og i dag også internasjonalt.

I bt.nos kommentarfelt og på Facebook hagler det med kommentarer etter ødeleggelsene. Blant enkelte av de snart 300 som har skrevet innlegg på bt.no, råder det nærmest lynsjestemning. Flere tar til orde for å gjeninnføre gapestokken.

— Vi må ikke lynsje folk på grunn av noen pepperkakehus, sier biskopen.

Han mener det vil være en seier for Bergen om byen klarer å vende «dette som er så trist til noe positivt».

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

— En viktig symbolhandling

Det kan skje ved at mange melder seg frivillige til å bygge nye pepperkakehus, mener biskopen. Og der er bergenserne på god vei allerede - ifølge folk i Pepperkakebyen strømmer det på med nye hus.

— «Byen som ble ødelagt, og så gjenreist» - det kan bli et eksempel på hvordan man kan håndtere ødeleggende hendelser i samfunnet, også i større målestokk. En type symbolhandling som blir viktig i Bergen, men som også blir lagt merke til utenfor byen. Kanskje sier vi om 2009 at «det var året da man bygde opp igjen Pepperkakebyen», sier Nordhaug.

— Jeg blir iallfall med på å bygge pepperkakehus.

Biskopen lover at bispekontoret vil bidra med en bygning til pepperkakebyen:

— Her må handling følge ord. Det blir en kirke, selvsagt!

Har du tips i saken? Send SMS til 2211 eller skriv en e-post.

Klarer vi å gjenreise Pepperkakebyen på en knapp uke? Si din mening her.

Silje Katrine Robinson