«Kjære Shilan. Jeg er stolt av deg. Du ofret deg selv for likestilling og menneskeverd. Vi lover at vi ikke skal gi opp kampen», dette var deler av budskapet som ble lest opp på vegne av Shilans far i begravelsen som begynte klokken 10 fredag formiddag.

Mange har møtt frem til den humanetiske begravelsen på Grand Hotel Terminus, blant annet sentrale personer i SV, som Inga Marte Thorkildsen, Audun Lysbakken og Oddny Miljeteig.

— Halve himmelen er vår

— Du var Bergens modigste kvinne. Densom var mest levende av oss alle. Shilan sa sannheten med megafonstemme.Våpenet hennes var ordet. Men hun måtte tåle sjikane og trusler fordi hunbrukte sin rett til å kjempe for sine medsøstres frihet mot de mørkestepatriarkalske krefter, sa Oddny Miljeteig.

Hun uttrykte også oppriktig sinne i sin tale.

— Ved din røde kiste protesterer jeg med all kraft mot detdu måtte oppleve. Jeg er sint. Vi skal aldri tåle at kvinner blir sjikanert tiltaushet. Det vil gå kvinner i dine fotefar. Vi og de vil føre dinfrihetskamp til seier. Ikke i dag. Ikke i morgen. Men den sterke frihetskampendu har gitt oss vil bli uovervinnelig. Kvinners rettigheter er ogsåmenneskerettigheter. Halve himmelen er vår.

- Usedvanlig modig

— Takk for at du var så modig. For at du sto så hardt på for menneskeverdet, for samvittigheten din. For at du ga andre kvinner tro og håp. For at du aldri ga opp. Takk for at du har åpnet øynene våre og fått oss til å se urett, sa Inga Marte Thorkildsen før hun avsluttet talen sin med diktet Vær utålmodig menneske.

Lysbakken beskrev Shilan som et usedvanlig modig menneske.

— Vi minnes i dag en helt spesiell kvinneaktivist. Vi minnes det sterke budskapet hun hadde til oss. Kampen for kvinners frihet handler om menneskerettigheter. All historie handler om mennesker som turte å gå foran. Det gjorde Shilan.

Ble truet på livet

Shorsh var blant annet styremedlem i Bergen SV og ledet Selvstendig demokratisk kurdisk kvinnegruppe. I 2006 ble hun tildelt Bergen kommunes likestillingspris.

Hun har flere ganger blitt truet på livet for sine meninger og engasjement. Blant annet etter at hun i 2005 fortalte i media om at kurdiske jenter i Norge ble holdt som fanger i sine egne hjem.