BT er blitt kontaktet av en leser som forteller at han har fått oftere støt denne vinteren.

Steinar Kubben Nilsen er seniorforsker ved Sintef Byggforsk. Han bekrefter at det er en sammenheng.

Subbing tar tid

— Dette henger sammen med statisk elektrisitet. Problemene forekommer hyppigst i vintersesongen på grunn av lav relativ luftfuktighet. I tillegg til fuktighet, er materialtypen man er i kontakt med og bevegelsen avgjørende, sier han.

Kubben Nilsen forteller at ladde partikler, som regel elektroner, overføres fra det ene legemet til det andre når overflatene kommer i kontakt med hverandre.

— Jo lengre man er i kontakt med en overflate, jo lettere dannes det statisk elektrisitet. En person som subber over et gulvteppe, vil har lenger kontakt med underlaget, og det dannes lettere statisk elektrisitet. Når man da tar på noe, for eksempel et dørhåndtak, ledes elektrisiteten bort, og man får støt, sier forskeren.

Fuktigere sommerluft

- Men hvorfor får man lettere støt om vinteren?

— Da kommer kald luft inn i husene. Når luften varmes opp, blir den relative luftfuktigheten lavere enn i forhold til når luften ikke varmes opp, slik det er om sommeren. Da inneholder luften mer fuktighet, som også overføres til klærne våre og materialene omkring oss. Fuktigheten leder den statiske elektrisiteten bort, svarer Kubben Nilsen.

— Om sommeren inneholder luften mer fuktighet. Den leder den statiske elektrisiteten bort, fortsetter han.

- Tøymykner hjelper

Han forteller at det er mulig å gjøre tiltak for å redusere muligheten for støt.

— Løft beina opp når du går. Dermed reduseres kontakttiden med underlaget. Det er også fornuftig å bruke tøymykner når du vasker klærne. Det inneholder et stoff som kan binde fuktigheten i klærne. Dermed blir de ikke ladet så lett opp. Man kan også bruke tøymykner på tepper.

Arvid Erdal ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen bekrefter at det er sammenheng mellom støt og klima.

— Den kalde vinteren fører til at relativ fuktighet i luften avtar slik at luften isolerer bedre. Liten relativ fuktighet ute gir også liten relativ fuktighet inne. Den statiske elektrisiteten som vi får ved berøring av ting omkring oss lades ikke så lett vekk fra oss igjen, og når vi tar i andre ting enn de som ladet oss, får vi lette støt. Jo kaldere og tørrere luften er, jo oftere får vi støt.

STØT: Jo lenger du drar beina over teppet, jo større er sjansen for å få støt, spesielt vinterstid.
SILJE EIDE