Kjørelærer Helge Ove Irgens veide på det meste 130 kilo. Helt siden ungdomstiden hadde han kjempet mot vekten, og etter å ha prøvd det som kunne prøves, ble operasjon siste løsning. Slankepillene var ikke til hjelp for 55-åringen fra Tælavåg i Sund kommune.

— Jeg prøvde først Reductil. Jeg gikk ned noen kilo, men medikamentet ga meg hodepine. Jeg gikk over til Xenical, men det samme skjedde igjen. Da sluttet jeg. Dessuten kan man ikke bruke legemiddelet mer enn noen år, og da ville jeg jo uansett lagt på meg igjen når jeg en gang måtte ha sluttet.

På pilletoppen

Tall fra reseptregisteret til Folkehelseinstituttet viser at vel 36.800 nordmenn fikk resept på slankemiddel i fjor. En undersøkelse gjort av Lægemiddelstyrelsen i Danmark viser at der var det om lag 21.300 personer som fikk utskrevet resepter. I Sverige var tallet 46.100 personer, ifølge Socialstyrelsen.

I forhold til innbyggere, tygde dermed dobbelt så mange nordmenn på slankepiller som danskene, og sammenlignet med svenskene var det femti prosent flere nordmenn på reseptslankekur.

Tallene skremmer på ingen måte overlege og leder ved Senter for Sykelig overvekt i Helse Sør, Jøran Hjelmesæth.

— Jeg ville ikke stilt spørsmål om hvorfor vi spiser så mye, men hvorfor de spiser så lite. Jeg tror det er mange flere som kunne nytte seg av vektreduserende midler.

- Bør på blå resept

Hjelmesæth tror prisen på medikamentene er årsaken til at ikke flere bruker dem. Prisene varierer fra 5000 kroner til nærmere 8800 kroner i året.

— Jeg tror at mange som trenger et slikt legemiddel, ikke har råd til det. Fedme er en fattigmannssykdom, og har du dårlig råd fra før, har du ikke råd til over 400 kroner ekstra i måneden for slankemedisin. De som virkelig trenger det, skulle fått det på blå resept, sier Hjelmesæth.

Midlene kan brukes av personer med BMI (Body Mass Index) på 30 og over, eller fra 27 om en har tilleggssykdom relatert til fedme. De er kun godkjente for mellom to og fire års bruk, på grunn av manglende data på virkningen utover det. En studie fra Universitetet i Bergen, viser at hver femte nordmann lider av fedme, det vil si at de har BMI over 30.

— Markedet for legemidlene er med andre ord stort. Jeg sier ikke at alle disse bør bruke det, men jeg tror ikke at alle de som trenger det, får det.

- Selvmordstanker

Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Legemiddelverket, tror årsaken til at Norge er på medisintoppen når det gjelder slanking, er at fagmiljøet her tidligere viste interesse for slik behandling.

— Vi har kanskje vært mer oppmerksomme på risikofaktorer som hjerte- og karsykdommer, og at vi derfor ble tidligere åpne for medisinsk behandling mot fedme. At nordmenn har bedre råd, er også trolig en viktig årsak.

Han mener det ikke er et behov for å skrive ut slankerespeter i større skala.

— Effekten er beskjeden. De fleste vil gå ned tre til fem kilo. Og vi får mange meldinger om bivirkninger. Det er som regel psykiske reaksjoner, som depresjon, selvmordstanker og aggresjon. Derfor er det viktig med tett oppfølging fra legen. Vi er opptatt av at dette ikke skal være en løsning på problemet, men en hjelp. Det viktige er at en forandrer livsstil.

Koden for slanking

Helge Ove Irgens opererte seg i mars ved Førde sentralsykehus. Magesekken er nå kun tyve prosent av det den var før. Fire måneder og førti kilo senere, er Irgens lykkelig over å endelig ha funnet en løsning som fungerte for ham. Slankepillene kunne han spart seg pengene for.

— Disse satelittingeniørerene finner opp det utroligste, men det er ingen som klarer å knekke den medisinske koden for slanking.

— Det er et stort problem at det selges så mye medikamenter over nett. Mye er juks og bedrag. Vi har forskningsdata som viser at mellom 60 og 70 prosent er falske legemidler, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Legemiddelverket.

Han er særlig bekymret over salget av slankemidler.

— Legemidler mot overvekt og potensfremkallende legemidler går særlig igjen som de medikamentene som er falske og farlige. Av slike midler, er det mange flere falske som selges enn ekte.

Farlige stoffer

Det mest risikable med å bestille legemidler over Internett, er at du aldri kan vite hva du får, ifølge Madsen.

— Noen ganger er det ingen virkestoffer i dem i det hele tatt, andre ganger kan det være et annet stoff enn det reklameres for. Vi har sett alle mulige stoffer, og noen ganger har de vært farlige. Et eksempel på at det kan gå galt, er da det ble oppdaget slankemidler i Hongkong der innholdet var stoff mot sukkersyke. Flere pasienter fikk et så voldsomt fall i blodsukkeret, at de ble bevisstløse og risikerte å bli hjerneskadet.

Vil øke

Men selv om skrekkhistorier dukker opp, så tror ikke Madsen at færre vil handle medikamenter ulovlig.

— Problemet vil helt klart øke, folk blir mer vant til å handle over nett, og det er et stort marked for å drive med ulovlig salg av legemidler. Det er en milliardindustri, og siden politiet må bruke ressursene på å fange opp dem som driver med narkotika, så løper man en mye mindre risiko ved å selge falske legemidler.

Hva synes du om slankepillebruken? Diskutér saken her.

Helge Skodvin