Bergens pepperkakeby har etter hvert blitt viden kjent både i Norge og i verden, spesielt etter at en ung mann valgte å knuse hele pepperkakebyen like før åpningen i fjor.

Men Bergen er langt ifra alene i Norge om å ha en pepperkakeby. De siste årene har de poppet opp som paddehatter over hele landet. Nå har blant andre Drammen, Harstad, Finnsnes, Tromsø, Stavanger, Kristiansund og Kirkenes også pepperkakebyer.

Odda Non-stop

En annen by med egen pepperkakeby, er Odda. Her har innbyggerne de tre siste årene ”tatt en Bergen” og gjenskapt sin egen by i pepperkakedeig og pynt. I år har byen til og med fått et navn; Odda Non-stop.

— Pepperkakebyen betyr mye for oss. Den viser at det er vi som er byen i Hardanger. Alle byer med respekt for seg selv skal ha en pepperkakeby i adventstiden, sier Odda-ordfører Gard Folkvord til bt.no.

I tillegg til å ha med kopier av ekte bygninger i Odda, har byens pepperkakeby også en modell av det kommende badelandet som planlegges i Odda.

Prosjektleder i Bergen Sentrum, Thomas Ottesen, var ikke klar over at Odda hadde pepperkakeby. Han visste imidlertid at Bergen ikke var alene i Norge om å arrangere denne typen ”offentlig bakeprosjekt” i førjulstiden.

- Alle pepperkakebyers mor

  • Pepperkakebyene har virkelig bredt om seg nå. Men vi sier at vi er alle pepperkakebyers mor. Det vil vi prøve å alltid være, sier han til bt.no.

— Har du noen råd til Odda og andre ferskere pepperkakeentreprenører enn dere selv?

— Fokuser på den koselige tradisjonen pepperkakebyen er, og at mange kommer sammen for å skape noe som blir så flott. Prosessen er like viktig som selve resultatet, sier Ottesen.

Har du sett andre pepperkakebyer enn Bergens? Bruk kommentarfeltet under!