• Jeg forstår det ikke. Du er elsket i hele Bergen. Vi får aldri en slik politimester igjen, sier torghandler Kjersti Åkesson. Si din mening! Var det riktig å vrake Wegner?

Hun legger armen rundt politimesteren. Hun er opprørt og skuffet. Åkesson forstår ikke hvorfor en så populær mann skal byttes ut.

— Vi kommer til å savne deg. Du har fått plass i bergensernes hjerter.

— Det er godt å bli savnet i levende live. Ikke bare etter ens død.

— Du er så folkekjær. Du snakker med alle, om de er splint eller folk. Du tar deg tid til dem.

— Jeg snakker med alle med lønnstrinn over 25 og alle med lønnstrinn under 25, sier Wegner, og takker for støtten.

Skuffet mann

I går kom nyheten mange har ventet på, men svært få har håpet på. Rolf Benjamin Wegner er ferdig i Bergen. Etter nyttår selger han hybelleiligheten i Marken og flytter hjem til familien i Oslo.

— Jeg er ikke trist. Det ligger min natur fjernt. Men jeg er skuffet. Det skal jeg innrømme, sier 61-åringen.

Sent torsdag fikk Wegner beskjed om at han skal erstattes av ekspedisjonssjef Vidar Refvik. Justisdepartementets beslutning var i samsvar med politidirektør Ingelin Killengreen innstilling.

— Hvorfor ønsket ikke Politidirektoratet at du skulle fortsette?

— Jeg har mine tanker om det, men de tankene holder jeg for meg selv.

Ny jobb?

Ute på gaten har man liten forståelse for departementets beslutning. Den ene etter den andre kommer bort for å gi Wegner sin støtteerklæring. Her er herrer, fruer med paraplyer, og unge menn med pilspust.

— Jeg kommer til å savne deg, sier Erling Kongsvik (72).

— Du er så ærlig. Alle liker deg, sier Helge Henriksbø (57).

— Det varmer, sier Wegner.

Han har ikke anelse hva han skal gjøre etter jul. Wegner beholder lønnen, tittelen og skal etter at han er gått av stå til disposisjon for Politidirektoratet.

— Jeg blir arbeidsledig. Det mest interessante er ikke å heve lønn, men å jobbe. Jeg vil forsøke å finne et arbeid som fyller meg.

— Er du bitter?

— Nei, det er fryktelig dumt å kaste bort energi på å være bitter. Nå skal jeg glede meg over alt det jeg har fått oppleve i Bergen.

— Du skal kanskje bruke litt tid på å slappe av med familien?

— Jeg har ingen planer om det. Slappe av skal jeg først gjøre etter at jeg har fylt 95 år.

Vil savne bergensere

— Mest av alt vil jeg savne det kollegiale miljøet. Jeg vil også savne bergenserne. Jeg er blitt glad i dem og denne byen, sier Wegner.

Det er mye han angrer på, men Wegner er likevel fornøyd med jobben han har gjort. Han peker på at antall kriminelle forhold er redusert med fem prosent i Bergen de siste ti årene. I resten av landet har trenden gått motsatt vei.

— Er det noe du vil se tilbake på som mindre trivelig?

— Konflikten rundt rådmann-saken var ubehagelig, men den striden har jeg lagt bak meg for lenge siden.

Gårsdagens mest utakknemlige oppgave hadde Wegners sekretær. Hun ble nedringt av journalister som krevde intervju, og bergensere som krevde å få komme med personlige støtteerklæringer.

— Det varmer på en slik dag, sier Wegner.

— Hvordan har reaksjonene vært i politiet?

— Så langt har jeg ikke registret noen som var glade for nyheten. Det har heller vært det motsatte, sier den avtroppende mester.

FARVEL: – Du er elsket her i Bergen, sier torghandler Kjersti Åkesson. I går ble det klart at Rolf B. Wegner ikke får jobben som politimester i nye Hordaland politidistrikt.
Foto: Marita Aarekol